• De Europese Centrale Bank (ECB) tornt niet aan het beleid waarmee marktrentes laag worden gehouden.
  • De belangrijkste beleidsrentes blijven onveranderd en de ECB gaat door met het opkopen van obligatieleningen op kapitaalmarkten.
  • Het beleid van de ECB drukt spaarrentes en hetzelfde geldt ook voor hypotheekrentes.

De Europese Centrale Bank (ECB) tornt niet aan het beleid waarmee marktrentes laag worden gehouden via interventies van de centrale bank op kapitaalmarkten.

Dat bleek donderdag uit het rentebesluit van de ECB. De centrale bank werkt sinds deze maand met een iets aangepast doel voor het beoogde niveau van de inflatie in de eurozone.

De ECB mikt voortaan op een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. De centrale bank had tot nu toe het doel van een inflatie van “dichtbij, maar lager dan 2 procent”. Dat uitgangspunt werd sinds 2003 gebruikt.

Hoewel het gaat om een subtiele aanpassing, betekent dit in de praktijk dat de centrale bank meer ruimte heeft gecreëerd om rentes laag te houden, ook als de gemiddelde inflatie in de eurozone tijdelijk wat hoger is dan 2 procent

Donderdag bleek dat de belangrijkste beleidsrentes onveranderd blijven en dat de ECB doorgaat met programma's waarbij obligaties worden opgekocht door de centrale bank met verse euro's.

De ECB is van mening dat het nodig blijft om de financiële markt te overspoelen met goedkoop geld, totdat de onderliggende inflatie in de eurozone op de middellange termijn richting 2 procent gaat.

De lage renteniveaus die de centrale bank bevordert, hebben uiteenlopende consequenties. Aan de ene kant worden spaarrentes hierdoor gedrukt tot extreem lage niveaus. Maar hetzelfde geldt ook voor hypotheekrentes.

LEES OOK: De oplopende inflatie is tijdelijk, zegt de ECB, maar daar is DNB-baas Klaas Knot niet zo zeker van – ‘Inflatie jaren 70 kwam ook onverwacht’