Tv-presentator en columnist Teun van de Keuken, bekend van het programma Keuringsdienst van Waarde, vernam dinsdag via de pers dat Tony’s Chocolonely naar de beurs wil.

“Ik ben daartegen”, twittert hij.

Van de Keuken is één van de initiatiefnemers van het chocoladebedrijf, dat bijna twaalf jaar bestaat. Vanaf 2003 maakt de Keuringsdienst van Waarde reportages over misstanden in de cacao-industrie. Uiteindelijk resulteerde dat in het op de markt brengen van een eigen ‘slaafvrije’ chocoladereep, Tony’s Chocolonely.

Van de Keuken liet zich de afgelopen jaren kritisch uit over het bedrijf. Hij verweet Tony’s de pretentie van slaafvrije chocolade niet waar te maken, bijvoorbeeld omdat de cacaoboter nog niet traceerbaar was.

Tony’s Chocolonely liet dinsdagochtend in een persbericht weten een beursgang te onderzoeken. Daarmee moet de onderneming de financiële slagkracht krijgen om de cacao-industrie te veranderen.

Is de beursgang een pr-stunt?

Maar bronnen in de financiële wereld geloven niet dat Tony’s Chocolonely naar de beurs gaat en spreken tegenover De Telegraaf van een ordinaire pr-stunt. Chief Chocolate Officier Henk Jan Beltman, die twee vijfde van het bedrijf bezit, reageert niet op verzoeken om een toelichting.

“De hoorn van de telefoon wordt tot drie maal toe op de haak gegooid. Terugbelverzoeken die door een telefoniste gedaan worden, worden niet nagekomen”, aldus De Telegraaf.

Ook het Financieele Dagblad twijfelt aan de juistheid van het bericht. “Geen enkele betrokken partij wil ingaan op het persbericht van vanochtend”, schrijft de krant.

Volgens RTL Z is Tony’s Chocolonely van plan om een winkel te openen in de Beurs van Berlage. Een medewerker van de receptie bevestigt dat tegenover de redactie van de nieuwssite.

De berichten hebben ook Teun van de Keuken bereikt. “Nu schijnt het een hoax te zijn”, twittert hij. “Ook stom, maar hoop toch dat geruchten [dat de beursgang een pr-stunt is, red.] kloppen.”

LEES OOK: 4 fiscale dingen die veranderen voor je hypotheek in 2018