ING introduceert een nieuwe dienst: Rond af & Spaar. Hiermee kunnen klanten automatisch sparen bij betalingen met de betaalpas, Apple Pay, Mobiel Betalen of Ideal.

Bij iedere betaling wordt het bedrag tot 1 euro naar boven afgerond en op de spaarrekening gestort. Koop je bijvoorbeeld een half brood van 0,79 euro, dan gaat 21 cent automatisch naar je spaarrekening.

Klanten kunnen ook een ‘spaarversneller’ inzetten. In dat geval wordt per betaling naar 5 euro afgerond.

ING lanceerde Rond af & Spaar eerder al in zes andere landen. Daar bleek dat klanten gemiddeld 33 euro per maand opzij leggen met deze dienst. Dat komt neer op bijna 400 euro per jaar: bijna evenveel als het eigen risico van de zorgverzekering.

“Dit levert na verloop van tijd echt een behoorlijke spaarpot op die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor bufferopbouw, om spaardoelen sneller te behalen of om mee te beleggen en proberen nog meer uit je geld te halen”, zegt Guido Bosch in het persbericht waarin de nieuwe dienst wordt aangekondigd. Hij is directeur Daily Banking bij ING Nederland.

Meer partijen bieden de optie om te sparen of beleggen met wisselgeld aan

ING lijkt zich vooral te richten op jongeren. De bank wijst op een recent onderzoek van het Nibud, waaruit blijkt dat een op de vijf jongeren kampt met ernstige betalingsproblemen. "We zien dat vooral jongeren moeite hebben met het opbouwen van een spaarbuffer. Zij hebben vaak weinig spaargeld, ervaren daardoor geldstress en staan zo bij de start van hun volwassen leven al op achterstand", aldus Bosch. "Daar willen we met deze dienst iets aan doen. Met een beetje spaargeld vergroot je namelijk al de kans dat je tegenvallers op kunt vangen."

Klanten die van de nieuwe dienst gebruik maken, kunnen het spaargeld koppelen aan een spaardoel. Een inventarisatie van het gedrag van klanten in de afgelopen tien jaar wijst uit dat 'vakantie' met afstand het meest populaire spaardoel is. Hierna volgen het kopen van een huis, een auto en opbouw van vermogen. Schulden aflossen staat op de vijfde plaats.

Het idee om te sparen met wisselgeld is niet nieuw. Er zijn financiële dienstverleners met een vergelijkbare service. Zo biedt beleggingsplatform Peaks al enkele jaren de mogelijkheid om met wisselgeld te beleggen. Ook bij Rabobank kunnen klanten met de dienst 'slimme overboekingen' wisselgeld opzij zetten.

LEES OOK: Blik op je Geld: hypotheekrente en energieprijzen omlaag, sparen levert meer op