Wie spaart bij ING ziet zijn opbrengsten nóg kleiner worden. Met ingang van 1 oktober 2017 halveert ING de rente op de direct opvraagbare spaarrekening.

Spaarders ontvangen vanaf die datum nog 0,05 procent rente. Dat heeft directeur klantenservice Annet van der Hoek woensdagochtend bekendgemaakt.

Het is de vijfde renteverlaging van ING dit jaar.

Het nieuwe tarief van 0,05 cent geldt voor spaarbedragen tot 75.000 euro. Voor een saldo tussen de 75.000 euro en 1 miljoen wordt 0,1 procent rente betaald, eerder was dit nog 0,15 procent.

Sinds oktober 2011 – toen was de rentevergoeding nog 2,9 procent – is de spaarrente bij ING niet meer gestegen. Aangezien ING telkens de spaarrente verlaagt met stappen van 0,5 procent komt bij een volgende stap een einde aan de rentevergoeding bij de bank.

Negatieve spaarrente nog niet in Nederland

Tot nu toe is de Triodos Bank de enige spaarbank in Nederland die geen rente meer geeft aan haar spaarders.

Aan een negatieve spaarrente, waar enkele banken in andere Europese landen mee experimenteren, wagen Nederlandse banken zich nog niet. Banken vinden dat volgens DNB-directeur Jan Sijbrand een vreemd idee.

Topman Maurice Oostendorp van SNS-moederbedrijf de Volksbank vindt een negatieve spaarrente voorlopig nog een stap te ver. “Dan zou er de neiging kunnen ontstaan dat mensen hun geld gaan opnemen en onder een matras stoppen”, zei hij in een toelichting op de kwartaalcijfers.

De lage rente in Europa heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei aan te jagen.

LEES OOK: Als je deze grafiek gelooft, schiet bitcoin zo weer door de 4.000 dollar