Op lijstjes voor spaarrentes bungelt de duurzame bank Triodos sinds april dit jaar eenzaam onderaan, maar dat deert klanten van Triodos Bank kennelijk niet.

Triodos heeft in de eerste helft van 2017 het klantenbestand zien groeien, ondanks dat spaarders sinds april geen rente meer ontvangen op hun spaargeld.

Op de vrij opneembare spaarrekening met variabele rente hanteert Triodos een tarief van 0 procent.

De grootbanken zijn overigens de afgelopen maanden met spaartarieven gekomen die daar dicht bij in de buurt liggen. Rabobank hanteert sinds augustus een tarief van 0,05 procent op de basisspaarrekening en ABN Amro zit sinds juli op 0,1 procent.

Vrijdag meldde Triodos dat het klantenbestand van de duurzame bank, ondanks de lage spaarrente, groeide in de afgelopen zes maanden: met 20.000 tot 672.000. Volgens een woordvoerster is het effect van de nulrente in Nederland verwaarloosbaar. Triodos was de eerste bank in Nederland die de rente op spaargeld op nul zette.

Nog geen negatieve spaarrente

Spaarders in Nederland hoeven komende maanden waarschijnlijk niet te gaan betalen voor het stallen van hun geld. Topman Maurice Oostendorp van SNS-moederbedrijf de Volksbank acht de kans dat banken in de tweede helft van dit jaar met negatieve spaarrentes komen "verwaarloosbaar'', zo gaf hij donderdag aan.

Steeds meer banken hanteren een spaarrente die tegen de 0 procent aanhikt, maar de spaarrente negatief maken is volgens Oostendorp nog echt een stap te ver. "Dan zou er de neiging kunnen ontstaan dat mensen hun geld gaan opnemen en onder een matras stoppen'', aldus de bankdirecteur.

Concrete voorspellingen voor de ontwikkeling van de spaarrente wil Oostendorp niet geven. Dat hangt ook erg af van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei aan te jagen. Daardoor is het verdienmodel van banken, ook wat betreft hypotheken, onder druk komen te staan.