Vooraanstaande banken hebben wereldwijd jarenlang gefaald bij het onderscheppen van dubieuze geldtransacties van klanten.

Banken als HSBC, Deutsche Bank en JPMorgan lieten transacties van dubieuze klanten passeren, blijkt uit gelekte Amerikaanse overheidsdocumenten.

Ook de Poolse dochter van ING wordt genoemd, in verband met Russische geldtransacties richting het Westen.

ING is bezig afscheid te nemen van het Nederlandse bedrijf Tristane Capital bv dat betrokken was bij het wegsluizen van geld uit Rusland.

Grootbanken hebben wereldwijd jarenlang niet goed genoeg opgelet om dubieuze geldtransacties en mogelijke witwaspraktijken te onderscheppen.

Een en ander blijkt uit Amerikaanse geheime staatsdocumenten en meldingen van verdachte transacties die in handen zijn gekomen van het onderzoekscollectief International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) waarbij ook Trouw en onderzoeksplatform Investico zijn betrokken.

Naar schatting gaat het wereldwijd om zo’n 2.000 miljard dollar aan dubieuze transacties blijkt uit de inventarisatie van de Amerikaanse documenten in de periode tussen 2011 en 2017.

Lees ook op Business Insider

Deutsche Bank staat op de lijst voor een bedrag van meer dan 1.300 miljard dollar aan dubieuze transacties.

Poolse dochter ING genoemd in verband met Russische geldtransacties

Trouw, Investico en het FD melden dat wat Nederlandse grootbanken betreft een Poolse dochter van ING is opgedoken in de Amerikaanse overheidsdocumenten. Die hielp klanten jarenlang om het geld uit Rusland naar het Westen te sluizen.

Het wegsluizen gebeurde via zogeheten spiegeltransacties, waarbij gelijktijdig in de ene valuta gekocht en in een andere wordt verkocht. Spiegeltransacties zijn niet verboden, maar op de banken die ze faciliteren rusten zware antiwitwasverplichtingen, aldus het FD.

Volgens het FD zijn de sleutelspelers in deze kapitaalvlucht “twee obscure Nederlandse vennootschappen” die jarenlang bankierden bij ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING. In 2018 werd de klantrelatie met de andere partij, Schildershoven Finance bv, al beëindigd.

ING is bezig afscheid te nemen van het Nederlandse bedrijf Tristane Capital bv dat vooral in 2014 betrokken was bij het wegsluizen van dubieus geld uit Rusland via een Poolse dochter van ING. Bronnen bij ING bevestigen berichtgeving van het FD daarover.

ING werkt sinds 2017 met een programma om witwassen en andere financiële criminaliteit beter te herkennen en te bestrijden. “Dit zijn transacties van de jaren daarvoor”, aldus bronnen bij de bank.

LEES OOK: Topman van de Volksbank levert greencard in om gedoe met Amerikaanse sancties te voorkomen