• Aandelenbeurzen zijn fors gestegen in november, waarbij de toonaangevende S&P 500-index uit de VS nauwlettend wordt gevolgd door beleggers.
  • De afgelopen dagen is de S&P 500 op een belangrijk technisch weerstandsniveau gestuit.
  • Volgens technische analisten is een doorbraak van het niveau van 4.600 punten van groot belang voor het voorzetten van de beursrally.
  • Lees ook: Goud, bitcoin, aandelen: alles stijgt – waarom dat niet echt logisch is

De brede S&P 500-index is tegen een belangrijke horde gestoten. Die moet worden overwonnen om de beursrally op de aandelenmarkt een vervolg te geven, volgens technische analisten.

Het niveau van 4.600 punten blijkt voor de S&P 500 een hardnekkige weerstand, nadat deze brede aandelenindex in 2022 in een bear market belandde. In februari 2022, april 2022 en juli 2023 stuitte de S&P 500 op de 4.600 punten, maar verkopers duwden de index vervolgens omlaag.

Hetzelfde gebeurde de afgelopen week, toen de S&P 500 op vrijdag een intraday high van 4.599,39 bereikte. De index ging daarna snel omlaag, zij het licht, met een daling van ongeveer 0,6 procent. Op maandag daalde de S&P 500 verder, met 0,7 procent tot 4.562 punten.

Volgens technisch strateeg Adam Turnquist van LPL Financial zou er een aanzienlijke opwaartse trend voor aandelen kunnen ontstaan, als het niveau van 4.600 wordt doorbroken.

YCharts

"De index sloot net onder de belangrijke weerstand op 4.600 punten. Een uitbraak aan de bovenkant zou het niveau van 4.632 punten en de bandbreedte van 4.700 tot 4.725 punten als volgende weerstandsniveaus in beeld brengen", schreef Turnquist maandag in een analyse.

Een sprong naar 4.725 punten vertegenwoordigt een potentiële stijging van 3,5 procent vanaf de huidige niveaus en zou de S&P 500 dicht in de buurt van het recordniveau brengen.

Turnquist ziet het als een goed teken dat de aandelenrally gedragen lijkt te worden door meer bedrijven dan alleen de grote techfondsen die al het hele jaar goed presteren. Hij wijst erop dat inmiddels meer dan twee derde van de aandelen uit de S&P 500 boven het 200-daags voortschrijdend koersgemiddelde noteert. "Het momentum blijft stijgend."

Technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies sluit zich aan bij de analyse van Turnquist. "De rally blijft ondersteund worden door diverse momentumindicatoren", schreef Stockton maandag in een rapport.

Turnquist stelt dat het niveau van 4.600 punten op de korte termijn als weerstand zou kunnen blijven fungeren, maar zou niet verrast zijn door een potentiële uitbraak.

LEES OOK: Beleggers zetten roze bril op: dalende rente, lagere inflatie en geen recessie – optimisme bloeit op de beurs