Niet alleen aandelenbeurzen en obligatiekoersen zitten in de lift: ook de goudprijs stijgt naar nieuwe records en de bitcoin doet het goed. Ofwel: sinds november hebben financiële markten te maken met een ‘everything rally’. Dat is niet per se goed nieuws.

Achter het feit dat verschillende vermogensklassen tegelijkertijd stijgen, zitten verschillende scenario’s die met elkaar botsen. Op een gegeven moment moet dat ergens pijn gaan doen.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem wezen er afgelopen weekend in een analyse voor Business Insider Nederland op dat aandelenbeleggers een roze bril hebben opgezet. Het basisscenario is nu dat de inflatie in Europa en de VS afkoelt, rentes verder kunnen dalen en er volgend jaar geen economische recessie komt in de VS.

Volgens die logica is de recente beursrally, waarbij de Amerikaanse S&P 500-index sinds eind oktober ruim 10 procent heeft gewonnen, te rechtvaardigen. Lagere rentes maken lenen voor bedrijven immers goedkoper en als de recessie uitblijft, blijven de bedrijfswinsten ook intact.

Beleggers negeren signalen dat er wel degelijk economische groeivertraging aankomt, maar het 'Goudlokje-scenario' biedt een voor sommigen geruststellende verklaring voor de combinatie van stijgende aandelenkoersen en dalende rentes op obligatiemarkten (dat laatste betekent dat obligatiekoersen stijgen, want de rente en de koers bewegen omgekeerd bij obligaties).

Stijging goudprijs kan ook duiden op aanhoudend hoge inflatie

Dan de goudprijs en de bitcoin. Die zitten ook in de lift.

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit in dollars. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt in Singapore tot 2.135 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee werd het oude recordniveau van iets meer dan 2.075 dollar uit augustus 2020 ruimschoots verbroken.

Later zakte de prijs wel weer wat terug tot onder de 2.100 dollar.

Op financiële markten wordt gewezen op de zwakkere dollar door toenemende speculaties dat de Amerikaanse centrale bank al komend voorjaar kan beginnen met het verlagen van de rente. Door een zwakkere dollar wordt goud inkopen in dollars goedkoper voor handelaren met andere valuta. Daardoor is er meer vraag en dat stuwt de prijs.

Dit is echter maar een deel van het verhaal. Goud geldt traditioneel ook als een bescherming tegen inflatie en beleggers gebruiken goud als diversificatie in een bredere beleggingsportefeuille.

Een stijgende goudprijs kan er dus ook op duiden dat beleggers zich juist indekken tegen aanhoudend hoge inflatie. Als dat in 2024 het geval blijkt, dan gaat dit rechtstreeks in tegen het bovengenoemde 'Goudlokje-scenario' dat aandelenbeleggers momenteel hanteren. Een blijvend hoge goudprijs kan dan juist een voorbode zijn van zwakte bij aandelen.

Wat betreft de bitcoin: voor het eerst sinds mei 2022 heeft de koers van de bitcoin de 41.500 dollar gehaald. De prijs van de digitale munt is daarmee nu in 2023 met 142 procent gestegen.

Het duiden van koersbewegingen op de cryptomarkt is notoir lastig, maar voor de bitcoin wordt vaak verwezen naar twee punten. Sommigen zien de bitcoin als een vorm van 'digitaal goud', ofwel een opslag van waarde die aantrekkelijk is als bescherming tegen geldontwaarding. Volgens deze logica zou een stijging van de bitcoin, net als die van goud, kunnen duiden op aanhoudend hoge inflatie en daarmee dus niet sporen met stijgende aandelenkoersen.

Er zijn echter ook andere theorieën die de bitcoin simpelweg als een risicovolle belegging zien, vergelijkbaar met aandelen. In die zin kan een stijging van aandelen en de bitcoin wel gelijk op gaan, want dit duidt in beide gevallen op een grotere risicobereidheid en stijgend optimisme onder beleggers.

LEES OOK: Bitcoin toont opwaartse trend en kan nog 10% stijgen richting het einde van het jaar, volgens een technisch analist