De inflatie is in augustus onverwacht gedaald naar 0,7 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In juli waren goederen en diensten nog 1,7 procent duurder vergeleken met een jaar eerder.

Daarmee is de inflatie het hardst gekelderd in elf jaar. De inflatie van augustus is ook de laagste sinds november 2016.

De plotselinge daling komt vooral door goedkopere vliegtickets en pakketreizen. Ook vakantie vieren in het binnenland werd goedkoper.

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 0,7 procent duurder dan vorig jaar. Dat is de laagste inflatie na november 2016, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling komt onder meer door de prijsdaling van van vliegtickets en pakketreizen. Ook kleding en voeding drukken de inflatie.

In juli was de prijsstijging nog 1,7 procent. De scherpe daling van de inflatie in augustus was de grootste in 11 jaar.

Vliegtickets waren vorige maand bijna 22 procent goedkoper dan een jaar eerder en pakketreizen ongeveer 12 procent. In juli was vliegen nog 4,8 procent duurder dan vorig jaar en pakketreizen 0,5 procent.

Ook zomervakantie vieren in het binnenland was goedkoper. De prijzen van bungalowparken lagen in augustus 1,6 procent lager dan een jaar eerder. In juli was er nog sprake van een prijsstijging van 11,8 procent.

Kleding goedkoper, voedsel duurder

Kleding was volgens het CBS 4,5 procent goedkoper dan vorig jaar. Voeding was wel duurder, maar de prijsstijging nam af. Dat was vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van groenten en vlees. Vooral aardappelen waren in augustus goedkoper.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het statistiekbureau ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Daaruit komt naar voren dat consumentengoederen en -diensten in Nederland in augustus 0,3 procent duurder waren dan een jaar eerder.

De inflatie in de eurozone daalde naar min 0,2 procent. Daarmee is de inflatie in de eurozone voor de eerste keer in vier jaar negatief.

LEES OOK: Nationaal Groeifonds: dit zijn de 8 criteria om als bedrijf in aanmerking te komen voor de subsidiepot van €20 miljard