Nederlandse huishoudens betaalden in mei gemiddeld 2,1 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder.

De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,3 procent en de inflatie zit daar dus 1,8 procentpunt boven.

De Europese Centrale Bank heeft nog geen teken gegeven iets te willen doen aan de hoge inflatie.

Nederlandse huishoudens betaalden in mei gemiddeld 2,1 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee trok de inflatie opnieuw aan ten opzichte van de voorgaande maand, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Afgelopen december was de inflatie nog 1 procent op jaarbasis. In januari lag de gemiddelde prijsstijging op 1,6 procent, in februari op 1,8 procent en in april op 1,9 procent.

In mei waren het opnieuw de prijzen van brandstoffen en energie die een fors effect hadden op de gemiddelde inflatie.

“De Nederlandse automobilist betaalde in mei gemiddeld 1,773 euro voor een liter Euro 95. Een jaar eerder was dat nog 1,482 euro per liter. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit had een opwaarts effect op de inflatie in mei”, aldus het CBS.

Lees ook op Business Insider

Nederland is niet meer het enige land in de Europese Unie waar de inflatie relatief hard klimt. Op basis van geharmoniseerde berekeningen bedroeg de inflatie in mei 2 procent in Nederland, gelijk aan het gemiddelde niveau in de eurozone.

Spaarders moeten wachten op aanpassing rentebeleid

Nederlandse spaarders blijven last houden van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, waardoor het niet mogelijk is om met de inkomsten uit spaargeld de inflatie bij te benen.

De ECB houdt nog toe vol dat de stijgende inflatie een tijdelijk fenomeen is en wil daarom het extreem soepele monetaire beleid nog niet aanpassen.

Voor spaarders pakt dit echter negatief uit. De relatief sterke stijging van consumentenprijzen in Nederland vermindert namelijk de koopkracht van spaargeld.

De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,3 procent en de inflatie zit daar dus 1,8 procentpunt boven. De reële waarde van het spaargeld krijgt daardoor een flinke knauw.

Uit gegevens van de site spaarinformatie.nl blijkt dat het geen zin heeft om spaargeld voor langere tijd vast te zetten, als je de inflatie wil verslaan. De hoogste spaarrente voor een deposito bedraagt namelijk 0,9 procent. Je moet spaargeld dan 10 jaar vastzetten en krijgt dan nog altijd een vergoeding die onder het inflatieniveau ligt.

Lees ook: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan

De inflatie is overigens niet de enige bedreiging voor spaarders. De fiscus rekent in box 3 voor sparen en beleggen met een fictief rendement op vermogen. In 2021 is de eerste 50.000 euro van je vermogen vrijgesteld.

Vervolgens is er een getrapt heffingssysteem, waarbij je voor het vermogen boven de vrijstelling tot een bedrag van 100.000 euro effectief 0,59 procent belasting betaalt, ongeacht het rendement dat je haalt.

LEES OOK: 12 beleggingen die je vermogen kunnen beschermen tegen een oplopende inflatie: van goud tot whisky en kunst