Premium content ophalen
  • Voor het eerst in jaren wordt er serieus gevreesd voor een oplopende inflatie.
  • Aandelen, vastgoed, obligaties waarvan de rentevergoeding is gekoppeld aan de inflatie en goud kunnen bescherming bieden, maar ook exotischer beleggingen zoals bosgrond, een vakantiehuis, whisky of kunst.
  • Houd wel de spreiding in de gaten, doe je huiswerk en let op de risico’s.

Bang voor Zimbabwaanse toestanden, waarbij de waarde van de euro met miljoenen procenten per jaar daalt, hoeven we niet te zijn. Maar feit is wel dat de inflatie oploopt.

Hoewel centrale banken zich nog niet veel zorgen lijken te maken, is een stijgende inflatie killing voor je vermogen. Zet je 1.000 euro op een renteloze rekening, dan is dat bij een inflatie van 2 procent na tien jaar nog maar 825 euro waard. Na aftrek van vermogensbelasting is de schade nog groter.

Welke mogelijkheden zijn er om te voorkomen dat je vermogen wegsmelt in de loop der jaren? We zetten 12 opties voor je op een rij, te beginnen bij de traditionele beleggingscategorieën.

Voor de goede orde. In het lijstje hieronder ontbreekt de bitcoin. Er is momenteel nogal wat discussie over de vraag of specifiek de bitcoin een vorm van waarde-opslag kan zijn en bescherming biedt tegen geldontwaarding. Er zijn bitcoinfans die deze vraag met ‘ja’ beantwoorden, maar je kunt hier ook grote vraagtekens bij zetten.

Belangrijkste probleem: de koersschommelingen van de bitcoin zijn nog dermate heftig dat het moment van instappen extreem veel invloed kan hebben op de waarde-ontwikkeling van je belegging. Bovendien is er vooralsnog geen duidelijke correlatie tussen de prijsontwikkeling van de bitcoin en de inflatie.


1. Obligaties met rente die meebeweegt met de inflatie

Premium content ophalen