De inflatie in Duitsland is in november uitgekomen op het hoogste niveau in 29 jaar. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 5,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was een maand geleden nog 4,5 procent. Met name opgelopen energieprijzen jagen de geldontwaarding aan. De prijzen voor energie stegen op jaarbasis alleen al met 22,1 procent. Voedingsmiddelen werden 4,5 procent duurder.

Destatis wijst op een aantal andere oorzaken die de inflatie de hoogte in sturen. Zo is er nog altijd sprake van het na-ijleffect van de tijdelijke btw-verlaging vorig jaar, die begin dit jaar werd teruggedraaid. Sinds januari gelden in Duitsland ook CO2-heffingen die impact hebben op de inflatie.

Verder kampt Duitsland net als andere economieën met de gestegen prijzen in zijn geheel door logistieke problemen. Steeds meer bedrijven besluiten om de hogere productiekosten door te berekenen aan klanten.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode werd het leven in Duitsland in doorsnee 6 procent duurder.

ECB neemt voorlopig geen maatregelen tegen hoge inflatie

Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoge inflatie in Duitsland en de verwachting dat die voor langere tijd boven het niveau van 3 procent zou kunnen blijven slecht nieuws. Duitsland is de grootste economie van de eurozone en legt daarmee flink wat gewicht in de schaal bij de berekening van het gemiddelde inflatie voor de eurozone.

Het doel van de ECB is om de gemiddelde inflatie van de eurozone voor de langere termijn op 2 procent te houden. In oktober lag de inflatie in de eurozone ver boven dat niveau op 4,1 procent, maar eerder deze maand zei ECB-president Christine Lagarde dat de centrale bank nog steeds verwacht dat de inflatie komend jaar vanzelf onder controle komt.

De ECB neemt daarom vooralsnog geen extra maatregelen om de inflatie te beteugelen. Bij de centrale bank heerst angst dat het economische herstel in de eurozone wordt geschaad, als het uiterst soepele beleid met hele lage rentes te snel wordt teruggedraaid.

Volgens ECB-bestuurder Isabel Schnabel bereikt de inflatie in de eurozone deze maand zijn piek. Om die reden zou ingrijpen in de rentes volgens haar nog niet nodig zijn. De Duitse Bundesbank had eerder al gewaarschuwd dat de inflatie in november op 6 procent zou kunnen uitkomen. Volgens de Duitse centrale bank is het goed mogelijk dat de inflatie een langere periode boven de 3 procent uitkomt.

LEES OOK: Hoge inflatie wordt extra gevoed door zwakke euro: nóg een reden voor werknemers om hogere lonen te eisen