India staat op het punt om beleid te lanceren voor het afvangen van koolstof, zodat het land zijn groeiende uitstoot kan aanpakken zonder minder steenkool te hoeven verbruiken.

In het beleid komen stimuleringsmaatregelen voor bedrijven om hun uitstoot af te vangen, te hergebruiken en waar mogelijk onder de grond op te slaan, zegt Rajnath Ram, energieadviseur van de Indiase regering.

De energiesector zorgt volgens Ram voor 42 procent van de totale uitstoot van India. “We schatten dat 70 procent daarvan kan worden opgevangen en hergebruikt door koolstofafvang”, zegt hij in een interview.

Het beleid wordt naar verwachting later dit jaar gelanceerd als de regering van premier Narendra Modi na de verkiezingen kan aanblijven.

India heeft naar eigen zeggen een enorme voorraad steenkool, een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Bij het verbranden van brandstoffen waarin koolstof zit, ontstaat broeikasgas CO2.

Door koolstof af te vangen en op te slaan kan de uitstoot van CO2 worden verminderd. India lijkt echter nog niet klaar te zijn om minder steenkool te gaan verbruiken. Het land was vorig jaar een van de landen die juist meer steenkool gebruikten om aan energie te komen dan in 2022.

Lees ook: CO2 uit de lucht halen kan een onmisbare techniek worden tegen opwarming van de aarde – maar er moet nog wel een belangrijke horde worden genomen