De stijging van huizenprijzen die sinds de tweede helft van afgelopen jaar weer zichtbaar is, zorgt ook voor meer activiteit op de hypotheekmarkt. In het slotkwartaal van 2023 zijn er op jaarbasis voor het eerst weer meer hypotheken aangevraagd en is ook het gemiddelde hypotheekbedrag gestegen.

Dat meldt financieel intermediair De Hypotheker vrijdag op basis van eigen data.

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het vierde kwartaal van 2023 met 5 procent gestegen, in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

De groei komt vooral van hypotheekaanvragen van kopers op de huizenmarkt, terwijl zogenoemde oversluiters veel minder actief zijn. Die laatste groep bestaat uit huiseigenaren die de hypotheek aanpassen, zonder dat ze verhuizen. Toen hypotheekrentes in 2022 hard stegen, volgde er een golf aan oversluitingen van consumenten die de hypotheekrente snel wilde vastzetten. Maar in 2023 zijn oversluiters veel minder actief geweest.

In 2023 zijn hypotheekrentes tussen de 4 en 5 procent blijven hangen, en aan het eind van het jaar behoorlijk gedaald. Die daling heeft volgens De Hypotheker ook een positief effect op het aantal hypotheekaanvragen van kopers op de huizenmarkt.

In het slotkwartaal van 2023 kwam bijna de helft (49 procent) van alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning van jonge huizenkopers tot 35 jaar, zo constateert de financieel intermediair. Wel blijft de concurrentie op de huizenmarkt groot door de aanhoudende krapte in het aanbod.

Jonge huizenkopers kunnen dit jaar wel profiteren van een verhoging van de maximale grens voor NHG-hypotheken naar 435.000 euro. En ze zijn voor de aankoop van een woning tot een waarde van 510.000 euro vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.

Door de stijging van huizenprijzen stijgt het gemiddelde hypotheekbedrag echter ook weer. In het laatste kwartaal van 2023 ging het om een plus van liefst 8 procent tot een gemiddeld hypotheekbedrag van 321.250 euro.

Sterkste stijging gemiddeld hypotheekbedrag in Friesland en Overijssel

De Hypotheker heeft ook een overzicht gemaakt van de ontwikkeling van gemiddelde hypotheekbedragen op provinciaal niveau. Dat is te zien in de infographic hieronder.

Ontwikkeling gemiddeld hypotheekbedrag 4e kwartaal 2023
(t.o.v. 4e kwartaal 2022)

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

De provincies Friesland (+18 procent) en Overijssel (+14 procent) gaan aan kop wat betreft de stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag. Ook in andere provincies werd in het vierde kwartaal van 2023 meer geleend, behalve in Limburg en Zeeland (beiden -2 procent).

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het laatste kwartaal van 2023