Huizenprijzen zijn per saldo fors gestegen in het slotkwartaal van 2023. Op jaarbasis ging het om een plus van ruim 5 procent, zo bleek donderdag uit nieuwe cijfers van makelaarsclub NVM. Maar voor de huizenmarkt geldt bij uitstek dat prijzen sterk beïnvloed worden door de wijk, stad en regio waar je woont. Dus hoe zit het met de huizenprijs bij jou in de buurt?

In algemene zin worden huizenprijzen opgedreven door de recente daling van hypotheekrentes en weer toenemende krapte in het aanbod. Maar er zijn wel flinke verschillen per regio. Die brengen we hieronder in kaart op basis van de prijsontwikkeling in 40 regio’s waar de NVM apart cijfers voor bijhoudt.

Huizenprijs per regio in vierde kwartaal van 2023

Als eerste kijken we naar de ontwikkeling van huizenprijzen op jaarbasis in het vierde kwartaal van 2023. De kaart van Nederland kleurt dan behoorlijk groen, op een paar uitzonderingen na.

Er zijn twee regio's waar huizenprijzen in het slotkwartaal van 2023 gemiddeld genomen nog zijn gedaald, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Zeeuwsch-Vlaanderen was sprake van een min van 1,6 procent en Zuidwest-Overijssel noteert een kleine min van 0,3 procent.

Daar staan zeer sterke gemiddelde prijsstijgingen tegenover in Noord-Limburg (plus 10,8 procent), Zuidoost-Friesland (plus 9,5 procent) en de Zaanstreek (plus 8,9 procent).

Wat betreft de grootstedelijke regio's gaat Utrecht aan kop met een plus van gemiddeld 7,3 procent. In de andere grote steden gaat het iets minder hard. De regio 's-Gravenhage boekt een plus van 3,8 procent, Groot-Rijnmond (Rotterdam) gaat 3,6 procent vooruit en in Groot-Amsterdam stijgen huizenprijzen gemiddeld met 2,7 procent.

Dan de prijsontwikkeling op kwartaalbasis, dat wil zeggen van het derde op het vierde kwartaal van 2023. Daar is het beeld iets gemengder, met in totaal vijf regio's die nog prijsdalingen laten zien.

De grootste min komt op kwartaalbasis wederom voor rekening van Zeeuwsch-Vlaanderen met een gemiddelde prijsdaling van 2,6 procent. Maar ook in Zuidwest-Drenthe (min 0,9 procent), Alkmaar (min 0,7 procent), Overig Groningen (min 0,3 procent) en Zuidoost-Zuid-Holland (min 0,1 procent) was nog sprake van lichte prijsdalingen.

De toppers zijn wat betreft de kwartaal-op-kwartaal ontwikkeling te vinden in Delfzijl (plus 7,7 procent), Utrecht (plus 6,7 procent) en Noord-Friesland (plus 5,1 procent).

LEES OOK: Huizenprijs stijgt ruim 5% in slotkwartaal van 2023: krapte aanbod neemt weer toe