Psychopaten zijn in de meeste gevallen maar moeilijk te herkennen. Ze zijn geen kopie van van Jack the Ripper of karikaturen die geschetst worden in films en boeken. Meestal lijken psychopaten hartstikke normaal.

In het handboek voor diagnose van psychische aandoeningen (DSM, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), wordt iemand met een psychopathische persoonlijkheid gedefinieerd als iemand met een opgeblazen ego die het talent heeft om anderen te manipuleren. De diagnose is echter zelden simpel.

Een ding dat psychopaten gemeen hebben, is de neiging om voor bepaalde carrières te gaan. Je vindt ze bijvoorbeeld veel op leidinggevende posities, vanwege hun meedogenloosheid, charisma en onverschrokkenheid. Ze zijn heel goed in het maken van snelle beslissingen, maar niet zo goed in beroepen waarvoor empathie nodig is, zoals verpleger of therapeut.

Kevin Dutton, een Britse psycholoog en schrijver, bestudeert psychopathie. In zijn boek ‘The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success’ heeft hij een lijst gemaakt van de banen die de meeste psychopaten aantrekken.

‘Functionele psychopaten’, zoals Dutton ze noemt, gebruiken hun afstandelijke, onwrikbare en charismatische persoonlijkheden om te slagen in de normale samenleving. Met andere woorden: vaak leven psychopaten als normale mensen, maar een paar eigenschappen maakt hen anders.

Lees over tien beroepen waarin je een goede kans hebt met een psychopathische collega of twee te werken.


10. Ambtenaar

 
Ambtenaar wordt vaak geschetst als een weinig spannend beroep voor saaie mensen, maar volgens Dutton behoort een functie bij de overheid tot de tien populairste carrières voor psychopaten. Sterker, in 2014 zocht de Britse overheid specifiek naar psychopaten om de orde te handhaven, omdat ze 'het hoofd koel houden in crises, zich niet kunnen verplaatsen in anderen en er geen morele codes op nahouden. Tegelijkertijd zijn ze erg intelligent en goed in logisch denken.

9. Chef

Foto: oscarhdez / Shutterstock

De meeste psychopaten willen anderen geen kwaad doen, dus wees niet bang dat chefs in de weer zijn met open vuur en messen gedurende hun werkdag. Psychopaten excelleren in chaos, terwijl anderen dan misschien zouden falen. Vandaar misschien dat ze zo goed functioneren in een hectische keuken.


8. Geestelijke

Foto: Shutterstock
In een blogpost voor Psychology Today legt FBI-veteraan Joe Navarro uit waarom een carrière als geestelijke aantrekkelijk is voor psychopaten. Religieuze organisaties zijn in staat anderen uit te buiten, en tegelijkertijd kunnen ze hun acties legitimiteit geven. Ook is het makkelijk om allianties te sluiten, waarin een manipulatief persoon de overhand krijgt en zichzelf zo toegang tot gevoelige informatie verschaft.

7. Politieagent

Foto: Greg Sandoval/Business Insider

Psychopaten hebben niet per se een dubbele agenda, zij zoeken gewoon werk dat bij ze past. Een van hun eigenschappen is dat ze niet zo snel gebukt gaan onder stress als er een crisis uitbreekt. Dat is een voordeel als je politieagent bent, wat dan ook een populair beroep is onder psychopaten.


6. Journalist

journalist, redactie

Dutton noemt een aantal eigenschappen die goed van pas komen in de journalistiek, zoals charme, focus, mindfulness, meedogenloosheid en daadkracht. Deze zijn handig als je strikte deadlines hebt en informatie uit bronnen moet trekken.


5. Chirurg

Foto: lenetstan/Shutterstock
In een studie, die gepubliceerd is in het tijdschrift The Bulletin of the Royal College of Surgeaons of England, werd uitgezocht of chirurgen echt vaker psychopaat zijn. Uit de resultaten blijkt dat specialisten van academische ziekenhuizen hoger scoorden op psychopathische persoonlijkheid dan hun collega's van reguliere ziekenhuizen. Beide groepen scoorden weer hoger dan het gemiddelde van de bevolking. Mogelijke reden is, volgens de auteurs van het onderzoek, dat stressbestendigheid een dominante eigenschap is van chirurgen. Zij moeten elke dag snelle en moeilijke beslissingen moeten nemen.

4. Salespersoon

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Een psychopathisch persoon die in sales werkt zal waarschijnlijk eigenschappen vertonen als onbeschaamdheid en zelfpromotie. Ze schromen niet andermans contacten te stelen en steken hun verlangen om geld te verdienen niet onder stoelen of banken. Tegelijkertijd zijn ze geen team player. Afhankelijk van de organisatie is de psychopathische salespersoon je ergste nachtmerrie, of de gedroomde verkoper.


3. Mediapersoon op televisie of radio

Foto: DreamWorks

Sommige psychopaten laten wat narcisme zien, wat aantoonbaar nuttig is in een baan waarbij veel publieke aandacht komt kijken. Functies als tv-presentator of radio-dj kunnen ook populair zijn onder psychopaten, omdat je hierbij kalm moet blijven en onder druk moet presteren.


2. Advocaat

Foto: Lionsgate
In 'Confessions of a Sociopath: A Life Spent Hiding In Plain Sight', van zelfverklaard sociopaat M.E. Thomas, claimt de auteur dat haar sociopaat-zijn haar een betere advocaat heeft gemaakt.
In een blogpost voor Psychology Today zegt advocaat Ruth Lee Johnson dat psychopathische eigenschappen als zelfvertrouwen, kilheid en een leugenachtige charme inderdaad handig kunnen zijn voor advocaten, maar het is te simplistisch om te zeggen dat deze eigenschappen genoeg zijn. Alleen in de juiste context kunnen ze iemand een formidabele advocaat maken.

1. CEO

Foto: Lionsgate Films

Psychopaten beschikken over iets dat je 'veerkracht bij chaos' kunt noemen. Dit betekent dat ze niet alleen het hoofd koel houden bij stress, maar ook dat ze chaos veroorzaken omdat ze daar goed in gedijen. Op die manier komen ze goed voor de dag terwijl de rest aan het worstelen is. Sommige psychopaten zullen deze methode hanteren om de carrièreladder te beklimmen, helemaal tot aan de top.

LEES OOK: Mannen, let op: aardig zijn kan vanaf je 30ste slecht uitpakken voor je salaris én je carrière