• Deze herfst opent IKEA zijn eerste winkel waar alleen tweedehands of van duurzaam materiaal geproduceerde meubels worden verkocht.
  • De nieuwe winkel wordt geopend in het ReTuna-winkelcentrum in de buurt van Stockholm.
  • In dit winkelcentrum mogen alleen gerecyclede spullen verkocht worden.
  • IKEA kondigde onlangs ook aan 600 miljoen euro uit te trekken om in 2030 bij te dragen aan het onttrekken van CO2 uit de atmosfeer.

Dit najaar opent de Zweedse woningketen IKEA zijn eerste winkel die alleen opgeknapte, tweedehands meubelen en duurzaam geproduceerde producten aanbiedt. De tweedehandswinkel komt in een speciaal winkelcentrum in de Zweedse stad Eskilstuna, in de buurt van Stockholm.

De ReTuna Shopping Mall is het eerste winkelcentrum ter wereld dat alleen gerecyclede producten verkoopt.

De nieuwe winkel maakt deel uit van de plannen van de meubelgigant om de “totale impact op het klimaat tegen 2030 met 70 procent per product” te verminderen. Ook wil IKEA over tien jaar volledig duurzaam zijn, door alleen producten te leveren die van gerecyclede materialen gemaakt zijn.

“We kunnen de klimaatcrisis niet in theorie oplossen, dat moeten we in de praktijk doen”, aldus duurzaamheidsmanager Jonas Carlehedvan van IKEA Zweden in een persbericht.

Een kijkje in de ReTuna Mall in Zweden, het eerste winkelcentrum met alleen gerecyclede spullen. Foto: Getty Images
Een kijkje in de ReTuna Mall in Zweden, het eerste winkelcentrum met alleen gerecyclede spullen. Foto: Getty Images

IKEA wil tegen 2030 niet CO2-neutraal, maar CO2-positief zijn

Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe IKEA-winkel maakte het moederbedrijf van de Zweedse meubelgigant, INGKA, ook bekend dat het 600 miljoen euro gaat investeren om tegen 2030 volledig op schone energie te draaien en alle productiepraktijken te hebben verduurzaamd. 

IKEA wil tegen die tijd volledig 'CO2-positief' zijn. Volgens het bedrijf gaat dit een stap verder dan CO2-neutraal zijn, wat betekent dat je CO2-uitstoot per saldo nul is). IKEA wil actief bijdragen aan het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer.

IKEA zegt dat het zijn doelstelling om dit jaar meer duurzame energie op te wekken dan het in 30 landen verbruikt, al heeft overtroffen. 

Lees meer over IKEA: