Het maximale tarief van de hypotheekrenteaftrek wordt verder verlaagd, van 46 procent dit jaar naar 43 procent in 2021.

Dit tarief geldt voor inkomens boven de 68.507 euro. Voor lagere inkomens is het percentage van de hypotheekrenteaftrek gelijk aan dat van de inkomstenbelasting.

De fiscale aftrek voor woningkosten geldt niet alleen voor de hypotheekrente, maar ook voor afsluitkosten en een eventuele boeterente bij oversluiten.

Huiseigenaren met een hoger inkomen die de hypotheek willen oversluiten, kunnen daarom geld besparen als ze dit in 2020 doen.

Huiseigenaren met een hoger inkomen krijgen in 2021 minder hypotheekrenteaftrek. De fiscale aftrek voor woningkosten geldt niet alleen voor de hypotheekrente, maar ook voor onder meer notaris- en advieskosten als je de hypotheek oversluit.

Bij een groot deel van de woningbezitters staat de hypotheekrenteaftrek gelijk aan de tarieven voor de inkomstenbelasting. Voor inkomens tot 68.507 euro geldt dit jaar het tarief van 37,35 procent; dat wordt in 2021 37,10 procent.

Middeninkomens betalen volgend jaar dus minder belasting, maar krijgen ook minder hypotheekrenteaftrek.

Lees ook: De fiscale plannen van Rutte voor 2021 – beperking toptarief hypotheekrenteaftrek en hogere leasebijtelling elektrische auto

Inkomen boven €65.507: minder aftrek in 2021

Voor inkomens boven de 68.507 euro geldt nu het belastingtarief van 49,50 procent, dat blijft in 2021 zo. 

Maar bij hogere inkomens loopt de hypotheekrenteaftrek niet in de pas met de tarieven voor de inkomstenbelasting, omdat het het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd. Voor inkomens boven de 68.507 euro, geldt dit jaar 46 procent hypotheekrentaftrek. Volgend jaar gaat dat naar 43 procent.

Een huiseigenaar met een hoger inkomen, een hypotheek van vier ton en een hypotheekrente van 2 procent, betaalt op jaarbasis 8.000 euro hypotheekrente, schetst financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van deze week. Voor de eenvoud gaat het hier om een aflossingsvrije hypotheek waarbij alleen hypotheekrente wordt betaald en geen aflossing.

Door de daling van de maximale aftrek betaalt deze huiseigenaar volgend jaar per maand 20 euro meer belasting, ofwel 240 euro op jaarbasis.

Er zijn echter zat huiseigenaren met hoge inkomens die de rente op 4 procent of hoger hebben vastgezet. Zij krijgen dus al gauw 40 euro minder aftrek per maand. 

Oversluiten in 2020 om verlaging hypotheekrenteaftrek voor te zijn

Huiseigenaren met een hoger inkomen kunnen zichzelf wel een lol doen als ze van plan zijn de hypotheek over te sluiten. Zij kunnen dan wellicht geld besparen door een beetje haast te maken. Immers, voor de afsluitkosten en een eventuele boeterente geldt nu nog 46 procent aftrek in plaats van 43 procent.

Van Bruggen Adviesgroep maakte voor Business Insider het volgende voorbeeld.

Een huiseigenaar met een inkomen van 100.000 euro per jaar heeft in 2012 een annuïteitenhypotheek afgesloten van 350.000 euro. De rente is toen tegen 4,8 procent vastgezet voor 10 jaar. 

Bij het oversluiten in het najaar van 2020 gaat de geldverstrekker uit van een actuele vergelijkingsrente van 1,5 procent. De huiseigenaar mag 10 procent boetevrij aflossen. 

In dit voorbeeld komt de boeterente uit op 16.673 euro, uitgaande van een resterende rentevaste periode van twee jaar. De geldverstrekker verliest door het oversluiten tegen een lagere rente immers voor de resterende looptijd een deel van de rente-inkomsten, aangezien de huiseigenaar in principe nog twee jaar de rente van 4,8 procent had moeten voldoen. De boeterente is een compensatie hiervoor.

De huiseigenaar profiteert natuurlijk wel van de lagere maandelijkse rentelasten met de nieuwe hypotheekrente van 1,5 procent. En als dat tarief voor langere tijd vast staat, kan de boeterente hiermee worden terugverdiend.

De oversluitkosten, zoals taxatiekosten, advies en de notaris, bedragen 3.327 euro. De huiseigenaar heeft dus in totaal 20.000 euro aan oversluitkosten. 

In 2020 kan hij daar 46 procent van terugkrijgen via de fiscale aftrek voor woningkosten, wat neerkomt op 9.200 euro. Als de huiseigenaar de hypotheek in 2021 oversluit, krijgt hij 43 procent terug, ofwel 8.600 euro. Door in 2020 over te sluiten, bespaart deze woningbezitter dus 600 euro. 

Van Bruggen Adviesgroep wijst erop dat als je inderdaad nog gebruik wilt maken van het huidige tarief voor de fiscale aftrek van woningkosten, je snel actie moet ondernemen. Geldverstrekkers zijn doorgaans druk aan het einde van het jaar, waardoor de hypotheek mogelijk niet op tijd passeert en je alsnog met de lagere fiscale aftrek te maken krijgt. 

Wil je weten hoe de hypotheekrenteaftrek voor jou uitpakt de komende jaren? Met deze tool van Business Insider zie je wat je kwijt bent aan de afbouw van de hypotheekrenteaftrek op basis van je bruto inkomen.

Lees meer over hypotheken: