Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De hypotheekrente stijgt hard door. De gemiddelde hypotheekrente staat inmiddels weer op 4 procent, even hoog als eind juni. Vorig jaar schommelde deze rente in deze periode nog rond de 1,5 procent.

Het gaat dan om het gemiddelde van de tarieven voor wie zijn rente voor vijf, tien, twintig of dertig jaar wil vastzetten, zowel mét als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

In de afgelopen zomermaanden was er volgens financieel intermediair De Hypotheekshop even sprake van een daling, maar als gevolg van de renteverhogingen door centrale banken is de hypotheekrente de afgelopen drie weken fors omhooggegaan.

“Op een enkele aanbieder na hebben alle veertig actieve geldverstrekkers hun rentetarieven recent verhoogd”, aldus De Hypotheekshop in een toelichting. De uitzonderingen zijn Argenta en Hypotrust Elan Plus.

Verzekeraars als Allianz, ASR en Achmea verhogen de hypotheekrentes momenteel het meest, tot wel 0,4 procentpunt op met name 5 en 10 jaar vast, zo schrijft De Hypotheekshop.

De renteverhogingen hebben nog niet tot meer terughoudendheid geleid onder klanten. Deze maand zijn er meer hypotheekaanvragen gedaan, vooral voor verbouwingen, oversluitingen en nieuwbouwhuizen.

De verhogingen zijn een reactie op de oplopende rentes op de kapitaalmarkt. Hierdoor wordt het voor geldverstrekkers zelf duurder om geld te lenen. Dit wordt vervolgens doorberekend aan klanten.

LEES OOK: Hypotheekrente meenemen bij verhuizing? Let op deze 5 valkuilen