De gemiddelde hypotheekrente stijgt hard door en is naar het hoogste niveau van dit jaar gestegen, zo meldt financieel intermediair De Hypotheekshop donderdag.

De gemiddelde hypotheekrente voor de looptijden van 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar vast is gestegen naar 4,28 procent. Daarmee is het oude piekniveau van het begin van de zomer overstegen.

bron: De Hypotheekshop
bron: De Hypotheekshop

De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van “lichte paniek” gezien de verhogingen met wel 0,4 procentpunt tot 0,7 procentpunt per keer.

De stijgende hypotheekrentes zijn een reactie op hogere rentes op de kapitaalmarkt. Zo is bijvoorbeeld de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening gestegen naar een nieuw recordniveau voor dit jaar van iets meer dan 2,5 procent.

De rente op de 10-jarige staatslening is een belangrijk anker voor de kosten die geldverstrekkers zelf maken als ze geld lenen om hypotheekleningen te kunnen verstrekken. Hogere financieringskosten zetten de winstmarges hypotheekpartijen onder druk en geven een prikkel om de hypotheekrentes te verhogen.

Hypotheekrente 5 jaar vast soms hoger dan 10 jaar vast

De Hypotheekshop merkt op dat rentes op leningen met een looptijd van 5 of 10 jaar de laatste weken harder stijgen dan de rentes op hypotheken met een looptijd van 20 tot 30 jaar. Daardoor worden de verschillen tussen rentes met een lange en korte looptijd steeds kleiner.

Bij twee aanbieders is het zelfs zo dat je bij een rentevaste periode van 5 jaar meer betaalt dan bij een rentevaste periode van 10 jaar. Dat is hieronder te zien in de rentetabellen van Lot Hypotheken (links) en Munt Hypotheken (rechts).

bron: De Hypotheekshop
bron: De Hypotheekshop

Normaal gesproken betaal je juist een hogere rente voor een langere rentevaste periode. Maar als kortlopende rentes hoger zijn dan langlopende rentes, geldt dat economisch gezien als een signaal dat er een economische recessie komt.

Zeker vijftien aanbieders zouden hun rente deze week meermaals hebben verhoogd. Ook de termijn waarop de renteverhogingen worden doorgevoerd liggen hoger dan gebruikelijk. In sommige gevallen gaat de renteverhoging de dag na de aankondiging al in.

LEES OOK: Blik op je Geld: variabele energieprijzen op recordhoogte, hypotheekrente stijgt, beurs daalt