Op de hypotheekmarkt staat de rente echt op z’n kop. Gemiddeld genomen is het duurder geworden om een variabele hypotheekrente te nemen vergeleken met een hypotheekrente die 10 jaar vast staat.

Dat signaleert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep maandag.

De hypotheekrente voor 10 jaar vast is gedaald naar gemiddeld 1,61 procent voor hypotheken met een NHG-verzekering.

Zonder NHG betaal je gemiddeld 2,07 procent rente voor tien jaar vast. In beide gevallen is dat een fractie lager dan de gemiddelde variabele hypotheekrente.

Zoals te zien is in bovenstaande grafiek kun je gemiddeld genomen ook goedkoper lenen voor 5 jaar vast, vergeleken met variabele hypotheekrentes. In het laatste geval kunnen geldverstrekkers de hypotheekrente vaak binnen drie tot zes maanden aanpassen.

Hypotheekrente: 10 jaar vast extreem goedkoop

Normaal gesproken zou je verwachten dat een kortere rentevaste periode ook een lagere hypotheekrente meebrengt, doorgaans geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente. Immers hoe langer de afspraak over een rentevergoeding loopt, des de hoger de compensatie voor bijvoorbeeld het effect van de inflatie op de koopkracht van geld.

Dat dit voor de variabele hypotheekrente momenteel niet opgaat, kan te maken hebben met de manier waarop geldverstrekkers zich financieren. Als die bijvoorbeeld zelf vooral leningen willen afsluiten met rentes die 5 jaar of langer vaststaan, zullen ze geneigd zijn om ook vooral voor hypotheekrentes met vaste rentes aantrekkelijke tarieven te bieden.

Wat ook meespeelt is de situatie op de kapitaalmarkt. Door de onrust van op aandelenmarkten kiezen veel beleggers momenteel voor de veiligheid van staatsleningen, ook al levert dat geen rendement op. Momenteel bedraagt de markrente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening zelfs 0,47 procent negatief. Deze rente is een belangrijk anker voor onder meer de hypotheekrente. Die wordt dus mee omlaag getrokken door de lage langlopende rentes op de kapitaalmarkt.

Vanwege de historisch lage hypotheekrentes kiezen veel huizenkopers voor een lange rentevaste periode. Dat biedt meer zekerheid over de hypotheeklasten op de lange termijn.

Lees meer over hypotheken: