Het is een bekend fenomeen dat je bij benzineprijzen, maar ook bij de hypotheekrente vaak ziet. Als de onderliggende prijs (olie, rentes op financiële markten) stijgt, zijn aanbieders er als de kippen bij om prijzen voor consumenten te verhogen. Maar als de onderliggende prijs daalt, gaan prijsaanpassingen een stuk trager.

Des te opvallender is het dat hypotheekrentes momenteel een ware duikvlucht doormaken.

Financieel intermedairs De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep wijzen deze week beide op de ongekend snelle daling van hypotheekrentes sinds een paar weken. Dit heeft direct te maken met de gespannen situatie op obligatiemarkten, waar negatieve rentes inmiddels gelden voor meer dan 15.000 miljard aan leningen van westerse overheden en bedrijven.

Hypotheekrente duikt omlaag

Onderstaande grafiek van De Hypotheekshop laat de verandering van de gemiddelde hypotheekrente op weekbasis zien sinds oktober 2016. Daarbij vormen de ontwikkelingen van de zomer van 2019 een duidelijke trendbreuk.

“Door de aanhoudende internationale onrust, stimuleringsmaatregelen van de ECB en Fed en de start van het naseizoen lijkt de daling van de hypotheekrente voorlopig nog wel aan te gaan houden”, stelt De Hypotheekshop.

Ook Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat hypotheekrentes de komende weken blijven dalen.

Hypotheekrente 10 jaar vast bijna gelijk aan 5 jaar vast

Onderstaande grafiek laat zien dat vooral hypotheekrentes met lange rentevaste perioden hard omlaag gaan.

Voor hypotheken mét NHG-verzekering ligt de gemiddelde rente voor 10 jaar vast op 1,55 procent en voor 20 jaar vast is dat 2,07 procent. Zonder NHG is de gemiddelde hypotheekrente 2 procent voor 10 jaar vast en 2,54 procent voor 20 jaar vast.

De hypotheekrente voor 10 jaar vast (oranje lijn in de grafiek) ligt inmiddels duidelijk onder de variabele hypotheekrente (donkerblauwe lijn) die gemiddeld 1,62 procent bedraagt.

Van Bruggen wijst erop dat de concurrentie tussen geldverstrekkers op de populaire rentevaste perioden van 10 en 20 jaar lijkt toe te nemen. "Een reden dat de lange rentes sneller dalen, is dat 10 en 20 jaar de meest gekozen rentevaste periodes zijn en het voor geldverstrekkers belangrijk is om daarvoor een scherpe rente te kunnen bieden. Anders verkopen ze weinig hypotheken."

Van Bruggen acht het niet onmogelijk dat de gemiddelde rente voor 10 jaar vast binnenkort nog onder het niveau van 5 jaar vast zakt. De 5-jaarsrente mét NHG-verzekering bedraagt gemiddeld 1,43 procent en de vergelijkbare 10-jaarsrente is nog maar 0,12 procentpunt hoger.

Uit gegevens van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware, blijkt dat afgelopen week bijna 39 procent van de hypotheekaanvragen voor 10 jaar vast was en dat 20 jaar vast eveneens een aandeel had van 39 procent. Samen is dat dus 78 procent van alle hypotheekaanvragen.

Het aandeel van 30 jaar vast bij de hypotheekaanvragen ligt op 10 procent en slechts 1 procent koos afgelopen week voor 5 jaar vast.

Lees meer over hypotheken: