Jonge huizenkopers hebben afgelopen maand veel vaker een hypotheek aangevraagd dan in januari 2022. Het aantal aanvragen van jongeren van 18 tot en met 28 jaar is met een kwart gestegen, meldt De Hypotheker maandag.

Dit komt volgens de keten van hypotheekadviseurs onder meer omdat de huizenprijzen zijn gedaald, er meer woningen te koop staan en omdat de rente op een hypotheek licht is gedaald.

Naar verhouding deden vorige maand veel meer jongvolwassenen een aanvraag vergeleken met een jaar eerder. Hun aandeel verdubbelde bijna naar 27 procent, een jaar eerder werd 15 procent van alle aanvragen gedaan door jonge kopers.

Lees ook: Huizenprijs daalt, hypotheekrente stijgt: goed of slecht nieuws voor starter op woningmarkt?

Woningzoekers hoeven vanwege het afkoelen van de huizenmarkt minder tegen elkaar op te bieden, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Jonge huizenkopers krijgen hierdoor geleidelijk steeds meer een voet tussen de deur."

Toch vonden veel jongeren het nog geen gunstig moment om een huis te kopen, omdat de gemiddelde prijs boven hun budget lag. Een woning kostte in de laatste drie maanden van vorig jaar gemiddeld 407.000 euro, jonge kopers kregen eind 2022 gemiddeld een hypotheek van 276.000 euro.

Huizenmarkt moet nog flink verder afkoelen zodat huizen betaalbaar worden

De huizenprijs moet nog verder dalen om de hogere hypotheekrente en de daarmee gestegen maandlasten te compenseren. Maar hoeveel moet de huizenprijs nog dalen? Business Insider liet dat aan de hand van twee scenario’s zien in dit artikel.

De conclusie is dat met het huidige niveau van de hypotheekrente, de huizenprijs nog zeker 10 procent moet dalen om de maandlasten in de buurt te laten komen van de situatie van begin 2022. In die periode was de hypotheekrente nog laag.

Een andere manier waarop de maandlasten kunnen zakken is met een daling van de hypotheekrente. In het artikel hebben we de hypotheekrente met respectievelijk 0,5 procentpunt en 1 procentpunt laten zakken ten opzichte van het niveau van 4,5 procent. Dat zorgt voor een serieuze daling van de maandlasten.

Het meest gunstige scenario is dat de huizenprijs én de hypotheekrente dalen. Dan pas wordt een hypotheek beter betaalbaar voor starters.

De verwachting onder economen is inmiddels dat de daling van de huizenprijs voorlopig doorzet. Zo gaan woningmarktexperts van ABN AMRO uit van een daling van de gemiddelde huizenprijs met 6 procent dit jaar en nog eens 4 procent in 2024.

LEES OOK: Hoeveel moet de huizenprijs dalen om de hogere hypotheekrente te compenseren? 2 scenario’s die huizen betaalbaarder maken