Door de coronacrisis zijn veel banen en daarmee inkomens op losse schroeven komen te staan, zeker in hard getroffen sectoren als horeca en toerisme.

Banken proberen zoveel mogelijk zekerheid te krijgen over het inkomen van hypotheekaanvragers door extra vragen te stellen. Daarmee hopen ze dat klanten de hypotheek kunnen blijven betalen.

De antwoorden op de vragen worden soms gecontroleerd bij de werkgever. ING en ABN Amro eisen zelfs een verklaring van de werkgever dat de werknemer niet wordt ontslagen.

Het strengere beleid leidt niet per se tot het stuklopen van de hypotheek. Wel kan deze lager uitvallen waardoor je meer eigen geld moet meenemen of voor een goedkopere woning moet gaan.

De coronacrisis heeft veel bedrijven in problemen gebracht waardoor mensen minder zeker zijn van hun baan en inkomen.

Dat is lastig als je een hypotheek wilt aanvragen. Geldverstrekkers baseren de maximale hypotheek mede op basis van het inkomen, om ervoor te zorgen dat de hypotheek betaalbaar blijft voor de klant.

In de coronacrisis proberen banken en andere geldverstrekkers zoveel mogelijk zekerheid te krijgen over het inkomen van degene die een hypotheek aanvraagt.

Business Insider schreef in april al dat geldverstrekkers een vijftal extra vragen stellen aan zelfstandigen. Intermediair De Hypotheekshop zag toen de trend dat die extra vragen ook werden gesteld aan mensen in loondienst. Er was toen een discussie gaande of aanvullende vragen gesteld moesten worden aan mensen in loondienst, omdat de antwoorden niet alles zeggen over de situatie in de toekomst.

Belletje naar de werkgever

Nu blijkt dat alle geldverstrekkers een extra vragenlijst voorleggen aan mensen die een NHG-hypotheek aanvragen, schrijft RTL Nieuws. De antwoorden worden soms gecontroleerd met een belletje naar de werkgever. ING en ABN Amro gaan nog een stap verder dan de vragenlijst. Zij eisen dat de werkgever een coronaverklaring ondertekent.

De instantie achter de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) constateerde dat geldverstrekkers er hun eigen werkwijze op na houden in het acceptatiebeleid met betrekking tot de coronacrisis. Om dat gelijk te trekken heeft de organisatie samen met geldverstrekkers een vragenlijst opgesteld en spoort hen aan die te gebruiken.

3 extra vragen

Dit zijn de drie vragen die geldverstrekkers stellen bij de aanvraag van een NHG-hypotheek:

  1. Verwacht de aanvrager dat het huidige inkomen conform de werkgeversverklaring de komende twaalf maanden negatief wordt beïnvloed door de gevolgen van de coronacrisis?
  2. Verwacht de aanvrager dat het huidige inkomen conform de werkgeversverklaring de komende twaalf maanden negatief wordt beïnvloed door de gevolgen van de coronacrisis?
  3. Zijn er nog aanvullende argumenten op basis waarvan de adviseur en de klant tot de conclusie komen dat deze aanvraag rekening houdend met de coronacrisis verantwoord is?

"Voorheen kreeg je gewoon een hypotheek als je een contract voor onbepaalde tijd had. In de gedupeerde sectoren is dat niet langer afdoende. Je moet ook een inschatting van de gevolgen van de coronacrisis maken", zegt Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep tegen RTL Nieuws.

Meer eigen geld meenemen voor droomhuis

Het gaat dus vooral om werknemers in de evenementensector, culturele sector, toerisme en horeca. Volgens Meijer krijgen werknemers ondanks het strengere acceptatiebeleid nog wel een hypotheek, maar het traject verloopt stroperiger en de maximale hypotheek valt lager uit. Kopers moeten er dus rekening mee houden dat ze eventueel meer eigen geld moeten meenemen of naar een goedkoper huis moeten zoeken.

Omdat werknemers niet altijd op de hoogte zijn van eventuele bezuinigingsplannen, stappen ING en ABN Amro naar de werkgever voor een verklaring dat het bedrijf niet van plan is de werknemer te ontslaan. Dat is ook het geval bij een vast contract.

Venn Hypotheken belt na afronding van het dossier de werkgever om na te gaan of de antwoorden van de werknemer kloppen en of het bedrijf echt niet gaat bezuinigen, zo laat een woordvoerder van De Hypotheker aan RTL Nieuws weten. Deze intermediair ziet nog niet dat hypotheekaanvragen afgewezen worden naar aanleiding van de strengere toetsing.

Dat is wel het geval bij Van Bruggen Adviesgroep. Waar eerst 1,5 tot 2 procent procent van de hypotheekaanvragen definitief niet doorging, is dat nu 3 procent.

Lees meer over hypotheken: