In april werden er ongeveer 54.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is driekwart hoger dan het gemiddelde over de afgelopen vier jaar.

Er zijn meer oversluiters die willen profiteren van de lage hypotheekrentes, nu de hypotheekrente begint te stijgen.

Ook kopers blijven actief met hypotheekaanvragen.

De coronacrisis zorgt in april voor veel activiteit op de hypotheekmarkt. Dat heeft verschillende oorzaken: hypotheekrentes zijn licht gestegen en dat heeft voor extra activiteit gezorgd bij huiseigenaren die willen profiteren van de per saldo nog altijd zeer lage hypotheekrentes. Maar ook kopers zijn actiever.

Dat stelt Hypotheken Data Netwerk (HDN), een aanbieder van hypotheeksoftware voor financiële intermediairs op vrijdag. Met de software van HDN wordt ruim 80 procent van alle hypotheekaanvragen geregistreerd.

In april meldden 54.000 mensen zich voor het af- of oversluiten van een hypotheek. Dat betekende een toename van circa 75 procent ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vier jaar in de voorjaarsmaand.

Aantal Hypotheekaanvragen in de maand april per jaar

Bron: HDN
Bron: HDN

Afgelopen maart lag het aantal hypotheekaanvragen overigens nog iets hoger op 60.000.

In april kwam ruim 29 procent van de aanvragen voor rekening van oversluiters. Dit zijn huiseigenaren die niet verhuizen, maar de hypotheek aanpassen om bijvoorbeeld te profiteren van de huidige lage rentestanden. Een jaar eerder betrof circa 15 procent van de aanvragen een oversluiting.

De cijfers laten volgens HDN zien dat ook het aantal kopers dat een hypotheek aanvraagt in april hoger is dan voor de coronacrisis. Al tempert de stijging onder alle type kopers licht.

Drukte bij hypotheken in coronatijd

De activiteit op de hypotheekmarkt heeft veel te maken met de onzekerheid die de coronacrisis meebrengt.

Aan de ene kant zijn er tekenen dat het aanbod van te koop staande woningen door de crisis toeneemt, omdat er meer huiseigenaren zijn die hun huis snel willen verkopen, uit vrees dat de coronacrisis een dip zal veroorzaken op de huizenmarkt.

Tegelijk stellen makelaars dat er wat betreft de huizenprijzen niet veel aan de hand is. Volgens branchevereniging NVM zijn huizenprijzen tussen medio maart en medio april stabiel gebleven.

LEES OOK: Deze 5 vragen kun je voor de kiezen krijgen als je een hypotheek oversluit of een nieuwe hypotheek neemt: je inkomen wordt kritisch getoetst