De kogel is door de kerk: Groningen krijgt een testcomplex voor een hypermodern vervoermiddel, de hyperloop. Dat maakte de Delftse startup Hardt Hyperloop vrijdag bekend. Ook de provincie Zeeland was nog in de race voor het miljoenenproject.

Het proefterrein, het European Hyperloop Center (EHC), komt ten oosten van de stad te liggen in de wijk Meerstad. Op de locatie komt een laboratorium en een testbaan van 3 kilometer. In 2022 moet het in gebruik worden genomen.

De hyperloop is een supersnelle vacuümtrein. Hij vliegt door een buis die vrijwel vacuüm is gezogen. Het idee is dat de trein door de lage luchtweerstand enorme snelheden kan bereiken. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren.

Dat is nog toekomstmuziek, maar het ruimtevaartbedrijf SpaceX van de kleurrijke zakenman Elon Musk ziet er brood in. SpaceX houdt elk jaar een speciale hyperloopwedstrijd, waar ook een studententeam uit Delft aan meedoet. Uit dat team komt Hardt voort.

“We zijn blij en trots dat het EHC naar Groningen komt”, aldus Mirjan Wulfse, gedeputeerde voor de provincie Groningen. “Het EHC zal Groningen internationaal op de kaart zetten als proeftuin voor slim en groen vervoer. Daarbij zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in onze regio.”

Hardt Hyperloop heeft de steun van Kees Koolen

In oktober haalde Hardt nog 6,9 miljoen euro aan financiering op voor de bouw van de testbaan. Onder meer de duurzame investeerde Kees Koolen, oud-topman van Booking.com, stapte toen in het bedrijf.

Een hyperloop kan het best worden vergeleken met buizenpost, waarmee het volgens Hardt mogelijk is om snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur te bereiken. Hardt is naar eigen zeggen het enige bedrijf ter wereld dat een bewezen magnetische technologie heeft om voertuigen in een buizensysteem van baan te laten wisselen. Dat is volgens het bedrijf cruciaal voor de implementatie van een hyperloopnetwerk.

De hyperlooptechnologie kan op termijn een revolutie veroorzaken in de transporttechnologie, bijvoorbeeld als vervanging van korte vluchten.

Het European Hyperloop Center in Groningen moet de spil worden in Europa voor de bouw van de hyperloop. "Er is binnen Europa enorm veel kennis en gedrevenheid", zegt CEO Tim Houter van Hardt Hyperloop. "Die brengen we met het EHC bij elkaar om één Europees systeem te ontwikkelen.”

Lees meer over hyperloops: