• Voor het eerst sinds 2015 staat er weer meer kantoorruimte leeg, zo blijkt uit het nieuwste rapport van vastgoedadviseur Colliers.
  • Belangrijkste oorzaken zijn volgens Colliers, naast thuiswerken, het oplopend aantal faillissementen en de beperkte groei van kantoorbanen.
  • Ook stellen bedrijven steeds hogere eisen aan kantoorruimte. Kantoren die niet beschikken over energielabel A+ of hoger, staan gemiddeld twee jaar leeg.
  • Lees ook: Kantoorpanden met energielabel lager dan C tot 20% minder waard

Voor het eerst sinds 2015 staat er weer meer kantoorruimte leeg. Veel bedrijven hebben te grote kantoren, want medewerkers zijn niet meer tegelijkertijd vijf dagen per week op kantoor.

Dit blijkt uit het nieuwste rapport van vastgoedadviseur Colliers.

Op het hoogtepunt in 2015 was er 8,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte beschikbaar. Sindsdien zijn veel verouderde kantoren gesloopt of verbouwd, waardoor er in september vorig jaar nog maar 3,7 miljoen vierkante meter van over was. De bodem lijkt volgens Colliers nu bereikt en het aanbod stijgt.

In het laatste kwartaal van vorig jaar stonden 2.100 gebouwen leeg, een stijging van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de langdurige leegstand loopt sinds lange tijd weer op.

Bedrijven zoeken kantoren met energielabel A+ of hoger

Belangrijkste oorzaken zijn volgens Colliers, naast thuiswerken, het oplopend aantal faillissementen en de beperkte groei van kantoorbanen.

Ook stellen bedrijven steeds hogere eisen aan kantoorruimte. De gebouwen moeten kwaliteit en comfort bieden en voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen. Daardoor komt er steeds meer concurrentie tussen vastgoedbedrijven.

Kantoren die niet beschikken over energielabel A+ of hoger, staan gemiddeld twee jaar leeg. Vooralsnog voldoet slechts 16 procent van de kantoren aan deze duurzaamheideis.

Colliers

LEES OOK: Kantoorpanden met energielabel lager dan C tot 20% minder waard