In de particuliere huursector kan nog veel meer werk worden gemaakt van een betere isolatie van huizen. Dat komt naar voren uit een analyse van de Woonbond.

In 16 procent van de woonkamers en 23 procent van de slaapkamers zit nog enkel glas. In de koopsector geldt dit voor 2 procent van de woonkamers en 8 procent van de slaapkamers.

De Woonbond stelt dat het noodzakelijk is om met beleid te komen om enkel glas in de huursector, en dan met name de particuliere huursector, aan te pakken. Volgens de belangenorganisatie van huurders kan dit door enkel glas als een gebrek aan de woning te gaan aanmerken.

Net als een lekkage, moet de verhuurder dit gebrek dan verhelpen omdat het onder de onderhoudsplicht valt. “Alleen lekt er in dit geval geen water de woning in, maar warmte de woning uit”, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Als de verhuurder niet in actie komt na een melding van de huurder, zou dat wat de Woonbond betreft moeten leiden tot een huurverlaging.

De Woonbond heeft al met woningcorporaties en het Rijk afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming waarbij huizen die het minst zuinig zijn het eerst worden aangepakt. Ook zijn afspraken gemaakt over isolatie van huurwoningen zonder dat hier een huurverhoging tegenover staat.

Slechte isolatie met enkel glas kan hoge energierekening opleveren voor huurwoning

Volgens de Woonbond is er bij de versnelde verduurzaming geen extra inzet door de particuliere verhuurders. De Woonbond vindt dit "onverantwoord", zeker gezien de hoog gestegen energieprijzen.

Vooral de hoge gasprijzen kunnen bij slecht geïsoleerde woningen deze winter voor extra kosten zorgen. Uit data van de financiële Energievergelijk.nl blijkt dat de gemiddelde gasprijs voor nieuwe klanten van energieleveranciers in augustus nog 2,88 euro per kuub bedroeg (inclusief belastingen), maar dat de gasprijs in september is gestegen tot gemiddeld 3,77 euro per kuub. Dat is een plus van ruim 30 procent in een maand tijd. Oude klanten betalen wel vaak lagere prijzen.

Lees ook: Weer enorme stijging variabele energieprijzen van stroom en gas: hier kun je in september tegenaan lopen als nieuwe klant

De Tweede Kamer vergadert donderdag over de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de Woonbond roept de politiek daarom op nu echt werk te maken van de aanpak van enkel glas. Winkels: 'Zorg dat het verhuurders van enkel glas die niet in beweging komen geld gaat kosten, in plaats van huurders die nergens heen kunnen en de energierekening lappen."

LEES OOK: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang