Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Het is in zeker elf jaar niet zo duur geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. Dat meldt woningplatform Pararius op basis van het huurwoningenaanbod op de eigen site, waar sinds 2010 cijfers worden bijgehouden.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was afgelopen kwartaal 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis.

En dat betekent de grootste stijging in ruim drie jaar tijd. De huurprijzen in de vrije sector daalden tot voor kort vanwege de uitbraak van de coronacrisis. Die daling kwam vorig jaar ten einde. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 2,5 procent.

De tabel van Pararius hieronder laat de gemiddelde huurprijs per vierkante meter zien per oplevervorm in het vierde kwartaal van 2021.

Bron: Pararius
Bron: Pararius

In alle provincies was afgelopen kwartaal sprake van oplopende huurprijzen. Drenthe, Friesland en Overijssel hoorden bij de koplopers. Daar stegen de prijzen met respectievelijk 16,1,17 en 10 procent. De huurprijzen zijn hier nog wel het laagst van alle provincies in Nederland.

In het vierde kwartaal van 2021 betaalden nieuwe huurders in Drenthe 11,05 euro per maand, in Overijssel 11,58 euro en in Friesland 10,66 euro. Het is de enige provincie waar de gemiddelde huurprijs onder de 11 euro ligt.

Amsterdam is nog steeds de duurste stad om iets te huren. Daar kost een woonruimte maandelijks gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter. De huurprijzen zijn er met 1,7 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Van de grote steden zijn ook in Utrecht de kosten relatief hoog. De prijzen stegen er met 2,9 procent ten opzicht van een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2021 betaalden huurders er maandelijks gemiddeld 18,33 euro per vierkante meter, meer dan het landelijk gemiddelde van 17 euro.

De prijzen stegen harder in de andere grote steden: Den Haag ging 6,7 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder, Rotterdam met 9,7 procent en Eindhoven met 11,7 procent. De gemiddelde maandelijkse vierkantemeterprijs ligt in deze steden nog wel onder het landelijk gemiddelde van 17 euro.

In Den Haag betaalden nieuwe huurders in het vierde kwartaal maandelijks gemiddeld 16,89 per vierkante meter, in Eindhoven 15,76 euro en in Rotterdam 16,98 euro.

Pararius-directeur Jasper de Groot durft niet te zeggen of huren in de vrije sector ook de komende tijd duurder gaat worden. De lockdown die nu geldt zou volgens hem weer kunnen leiden tot dalende prijzen. Eerder daalden de vraag naar en de huurprijs van huurwoningen, onder meer vanwege het wegblijven van expats en toeristen door de coronacrisis, aldus het woningplatform.

Lees meer over huurwoningen: