• Voor het eerst in anderhalf jaar vertoont de stijging van de huurprijzen in de vier Nederlandse grote steden een lichte vertraging.
  • Dat blijkt uit de International Rent Index van Housing Anywhere, een online platform voor huurwoningen.
  • Opvallend is dat de prijzen van studio’s in Amsterdam 13 procent zijn gedaald, maar in Den Haag met 30 procent zijn gestegen.
  • Lees ook: Huizenprijs daalt in februari: voor eerst in 10 jaar zijn huizen goedkoper dan jaar eerder

Voor het eerst in anderhalf jaar vertoont de stijging van de huurprijzen in de Nederlandse grote steden een lichte vertraging, zo blijkt uit de International Rent Index van Housing Anywhere, een marktplaats voor huurwoningen.

De index analyseert meer dan 52.000 huurwoningen, waaronder appartementen met één slaapkamer, studio’s en kamers in 24 grote Europese steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Uit de gegevens blijkt dat de gemiddelde stijging van de huurprijzen voor alle woningtypes in het eerste kwartaal van dit jaar op jaarbasis uitkomt op 11,9 procent. De stijging op jaarbasis is daarmee 2,4 procentpunt lager dan de stijging van 14,3 procent op jaarbasis slotkwartaal van 2022.

De gemiddelde huurprijs van een appartement in Den Haag daalt met 6,5%

De gemiddelde huurprijzen van eenkamerappartementen in de vier grote Nederlandse steden blijven dit kwartaal vrijwel gelijk aan de prijzen in het vierde kwartaal van 2022.

Den Haag is de enige stad waar de huurprijs van een appartement daalt met 6,5 procent van 1.550 euro per maand in het vierde kwartaal van 2022 naar 1.450 euro in het eerste kwartaal van dit jaar.

Op jaarbasis betekent dit nog altijd een stijging van 7,4 procent, de huurprijs van een Haags eenkamerappartement was in het eerste kwartaal van 2022 namelijk 1.350 euro.

Bron: HousingAnywhere
Bron: HousingAnywhere

In Amsterdam blijft de gemiddelde huurprijs in het eerste kwartaal van dit jaar gelijk aan het voorgaande kwartaal: een eenkamerappartement kost gemiddeld 2.250 euro per maand.

In zowel Rotterdam als Utrecht stijgen de huren op kwartaalbasis licht met respectievelijk 3,3 en 3,1 procent naar 1.550 euro en 1.738 euro per maand.

De huur van een studio gaat in Amsterdam met 13% omlaag, maar in Den Haag met 30% omhoog

De gemiddelde huurprijs van een studio in Den Haag is in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 300 euro gestegen naar 1.250 euro per maand, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

In Amsterdam daalden de gemiddelde huurprijzen van studio's juist, van 1.950 euro naar 1.700 euro per maand, een afname van 12,8 procent.

Bron: HousingAnywhere
Bron: HousingAnywhere

In Rotterdam stijgt de gemiddelde huurprijs van een studio ook flink, met 10,5 procent. In het slotkwartaal van 2022 was de gemiddelde huurprijs nog 950 euro per maand, in het eerste kwartaal van 2023 was dat 1.050 euro.

In Utrecht bleef de gemiddelde huurprijs van een studio gelijk: 1.250 euro per maand.

Kamerprijzen dalen in Utrecht op jaarbasis met zo'n 9%

Bij de gemiddelde kamerprijs zijn er in alle vier de steden geen grote schommelingen gemeten.

In Rotterdam is de kamerprijs in het eerste kwartaal van dit jaar kwartaal 7,1 procent hoger dan het vorige kwartaal. Dat komt neer op een stijging van de huurprijs van 700 euro naar 750 euro per maand.

Bron: HousingAnywhere
Bron: HousingAnywhere

In Utrecht is de prijs van een kamer op kwartaaalbasis met 11,5 procent gedaald van 695 euro naar 615 euro.

In Den Haag is er ook een daling geregistreerd op kwartaalbasis van 7,6 procent. Hierdoor is de gemiddelde huurprijs van een kamer gedaald van 812 euro naar 750 euro. In Amsterdam steeg de gemiddelde kamerprijs licht, van 900 euro naar 920 euro per maand.

Volgens HousingAnywhere kan de afkoeling van de huurmarkt tijdelijk zijn. Het hoogseizoen voor toerisme breekt over enkele maanden aan en vanaf augustus gaan studenten weer hard op zoek naar een woonruimte, wat de prijzen weer kan gaan opdrijven.

LEES OOK: Is dit een gunstig moment om een huis te kopen? 4 dingen om op te letten