De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton krijgt vrijdag de sleutel.

Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven.

Geprinte woningen kunnen een stuk sneller gebouwd worden dan conventionele huizen.

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton krijgt vrijdag de sleutel. De vrijstaande gelijkvloerse woning met 94 vierkante meter netto vloeroppervlak in Eindhoven is de eerste van vijf van ‘Project Milestone’. Het voldoet volgens de partijen erachter volledig aan de Nederlandse bouwvereisten.

Het huis heeft een volgens de ontwikkelaars royale woonkamer en twee slaapkamers en staat in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei.

“Dat past goed bij de natuurlijke locatie, en het demonstreert mooi de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt”, aldus de initiatiefnemers.

Vooral het printen van de overhellende wanden was een uitdaging, maar dit hebben de deelnemers van het project naar eigen zeggen nu onder de knie. “Met de opgedane kennis is de deur geopend naar een heel ander soort constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen.”

Lees ook: Dit Belgische bedrijf heeft als eerste ter wereld met een 3D-printer een huis van 2 verdiepingen aan één stuk geprint

Beton laagje voor laagje geprint

Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt.

Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen, die meerdere verdiepingen krijgen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden.

Geprinte woningen kunnen een stuk sneller gebouwd worden dan conventionele huizen, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen, zeggen de deelnemers. "Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is."

De partners van het project willen met 3D-betonprinten uiteindelijk komen tot "een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort".

Project Milestone is een project van Eindhoven University of Technology, bouwconcern Van Wijnen, woningbelegger Vesteda, bouwmaterialenproducent Saint-Gobain Weber Beamix, gemeente Eindhoven en advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos.

LEES OOK: Deze startup hoopt met 3D-geprinte, vegan steak de vleesindustrie op z’n kop te zetten