• Het Vlaamse bouwbedrijf Kamp C heeft met een 3D-printer een huis geprint van twee verdiepingen aan één stuk.
  • Het gaat om een demowoning van 90 vierkante meter en 8 meter hoog in Westerlo.
  • Het bedrijf gebruikte de grootste 3D-betonprinter van Europa voor het project.

Het Vlaamse bouwbedrijf Kamp C heeft als eerste ter wereld een huis van twee verdiepingen in één stuk ge-3D-print. Het aan de provincie Antwerpen gelieerde bedrijf gebruikte daarvoor de grootste 3D-betonprinter van Europa.

Het huis op het terrein van Kamp C in Westerlo, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, heeft een totaal vloeroppervlak van 90 vierkante meter en is 8 meter hoog. Dat is ongeveer de grootte van een gemiddeld rijtjeshuis.

“Uniek is dat we het huis in één geheel geprint hebben met een vaststaande 3D-betonprinter”, zegt Emiel Ascione van Kamp C. “De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd. Wij hebben de volledige gebouwschil als één geheel op de site geprint.”

Met het project wil het mede door Europese fondsen gefinancierde Kamp C de technieken en mogelijkheden van het 3D-printen zoveel mogelijk tonen en bepalen hoe lang het duurzaam gebouwde huis meegaat.


Kamp C heeft een vaststaande 3D-printer gebruikt om een twee verdiepingen tellend huis van 90 vierkante meter te printen.


De enorme printer is de grootste in heel Europa.


Het twee verdiepingen tellende huis is het eerste dat in één stuk is geprint, een doorbraak in de wereld van ge-3D-printe constructies.


"De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd. Wij hebben de volledige gebouwschil als één geheel op de site geprint", zei projectmanager Emiel Ascione.


Ge-3D-printe huizen bestaan al langer, maar tot nu werden geprinte onderdelen dus later in elkaar gezet.


Het huis is volgens Kamp C drie keer sterker dan andere huizen die zijn gebouwd met snelbouwstenen.


Het demohuis is in drie weken geprint, maar Kamp C voorspelt dat dit in de toekomst in twee weken kan. 


Het demogebouw laat zoveel mogelijk de technieken en mogelijkheden van 3D-printen zien. 


Zo is er een overhang, zitten er sterk gekromde muren in en verschillende wandtypes. 


 "Het huis wordt uitgebouwd tot een lage-energiewoning die voorzien is van alle comfort”, zegt Ascione.


Er zijn vloer- en plafondverwarming, speciale gevelzonnepanelen, een warmtepomp en er komt een groen dak.


Experts houden het huis in de gaten om te onderzoeken of de stevigheid behouden blijft in de loop der tijd. Deze inzichten worden gebruikt voor toekomstige 3D-printprojecten.


LEES OOK: Voor €3.500 in minder dan 24 uur een huis bouwen? Deze startup doet het met een 3D-printer – en wil het uiteindelijk in de ruimte proberen