Huren op de vrije markt zijn in grotere steden gedaald in het tweede kwartaal van dit jaar.

Volgens woningplatform Pararius is het aanbod van huurwoningen gestegen, terwijl er door de coronacrisis minder expats en toeristen kwamen.

Vooral steden als Amsterdam, Den Haag en Eindhoven trekken normaal gesproken veel expats.

De gemiddelde huurprijzen in de grote steden van Nederland zijn gedaald door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Expats blijven weg en er zijn minder toeristen, terwijl het aanbod van huurappartementen toeneemt.

Die conclusie trekt woningplatform Pararius in het dinsdag gepubliceerde kwartaalbericht.

Er worden op de woningsite meer appartementen in grote steden als Amsterdam en Den Haag aangeboden, mogelijk omdat expats wegblijven en de toeristische sector stil kwam te liggen door de coronacrisis.

In Amsterdam, Den Haag en Eindhoven is voor het eerst in jaren een lichte daling in de gemiddelde huurprijs in de vrije sector te zien. Dat zijn steden waar veel expats zich vestigen.

"Expats hebben over het algemeen veel meer te besteden dan de gemiddelde Nederlandse huurder en ze huren voornamelijk woningen in het hoogste segment", zegt directeur Jasper de Groot van Pararius. "Als de expats wegblijven, dan blijven die woningen leeg. Om leegstand te voorkomen worden de appartementen voor een lagere huurprijs aangeboden."

Maar ook in middelgrote steden als Almere, Hilversum en Middelburg daalden de prijzen.

Kleine stijging van de landelijke huurprijs op de vrije markt

Landelijk steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal van 2020 met 2,4 procent. Nieuwe huurders betaalden 16,70 euro per vierkante meter per maand. Het is de kleinste prijsstijging in vijf jaar.

De afvlakking van de huurprijsstijging is al sinds begin 2019 zichtbaar. Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen volgens Pararius.

De gemiddelde huurprijs voor een woning steeg in Rotterdam en Utrecht wel. Dat komt volgens Pararius, omdat er in die steden in het tweede kwartaal verhoudingsgewijs meer duurdere appartementen werden aangeboden dan eengezinswoningen.

Amsterdam is de duurste stad om te huren

Amsterdam is met ruim 2.300 euro per 100 vierkante meter per maand de duurste Nederlandse stad om in te wonen. Andere steden met relatief hoge maandhuren zijn Haarlem, Amstelveen, Utrecht en Leiden.

In de tabel hieronder is te zien dat buiten de Randstad de huren in Nederlandse steden doorgaans een stuk lager liggen. In Apeldoorn kun je voor gemiddeld 1.100 euro per maand 100 vierkante meter huren en in Leeuwarden voor 1.050 per maand.

De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 12.656 woningen die in het afgelopen kwartaal via het huurplatform zijn verhuurd.

LEES OOK: De woningmarkt blijft doordraaien tijdens de coronacrisis – vooral dure huizen van €500.000 of meer zijn in trek