• Huurprijzen op de vrije markt liepen in grote steden, na lichte dalingen in coronatijd, in het eerste kwartaal van dit jaar verder op.
  • Grote uitschieter is Amsterdam: huurprijzen voor appartementen stegen daar gemiddeld bijna 11 procent.
  • Naar verwachting zal de druk op de huurmarkt nog wel even blijven door de hoge inflatie.
  • Lees ook: Inflatie stijgt naar bijna 10% in Nederland.

De huurprijzen op de vrije markt zijn in Europese steden het afgelopen kwartaal flink gestegen en overtreffen nu zelfs het niveau van voor de coronapandemie. Lockdowns en reisbeperkingen drukten korte tijd de huurniveaus, maar die stijgen nu toch weer hard door.

In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de huurprijzen in grotere Europese steden op de vrije markt met maar liefst 14,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de huurindex van verhuurplatform HousingAnywhere.

Op kwartaalbasis is Amsterdam de grote uitschieter met een gemiddelde huurprijsstijging van 11 procent. Op de vrije markt stegen de huurprijzen in Amsterdam in het eerste kwartaal met 7,7 procent voor kamers, 9,2 procent voor studio’s en 10,8 procent voor appartementen. Ook in Den Haag stegen de prijzen bovengemiddeld.

bron: housinganywhere.com
bron: housinganywhere.com

"Het gebrek aan beschikbare, betaalbare en toegankelijke huurwoningen zal waarschijnlijk aanhouden", stelt CEO Djordy Seelmann van HousingAnywhere in een persbericht. Ook ziet hij dat de oorlog in Oekraïne niet alleen energie- en voedselprijzen zal raken. "Het draagt ook bij aan de uitdagingen op de huizenmarkt, gezien de toestroom van vluchtelingen naar andere Europese landen."

De druk op de huurmarkt zal naar verwachting nog verder oplopen door de hoge inflatie.

In slechts twee steden zag het huurplatform een daling van de prijzen bij één type huurwoning. In Helsinki daalden de kamerprijzen met net geen 6 procent en in Brussel daalden de kamerprijzen met ruim 1 procent.

LEES OOK: Corporaties kunnen meer woningen met huren van iets boven de €800 per maand gaan bouwen – maar de bouwgrond is schaars en de procedures zijn nog lang