• De inflatie kwam in maart uit op bijna 10 procent, het hoogste niveau in 46 jaar.
  • Door de oorlog in Oekraïne liepen toch al hoge prijzen verder op.
  • Energierekeningen waren bij nieuw afgesloten contracten maar liefst 157 procent hoger dan in maart 2021.
  • Lees ook: Zoveel wordt je spaargeld in 2022 minder waard door hoge inflatie.

De inflatie loopt steeds verder op en in maart van dit jaar zag Nederland de hoogste inflatie in bijna 46 jaar tijd. Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al hoge prijzen verder gestegen en gingen prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming hard omhoog. Ook voedsel werd duurder.

Een hoge inflatie betekent ook dat geld op de bank laten staan steeds onaantrekkelijker wordt. Spaargeld gewoon laten staan in tijden van hoge inflatie gaat gepaard met koopkrachtverlies.

In maart waren Nederlanders bijna 10 procent duurder uit dan een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Met 9,7 procent is dit het hoogste inflatieniveau sinds april 1976.

De inflatie valt in de eerste volle maand sinds het begin van de oorlog in Oekraïne veel hoger uit dan in februari, toen de prijzen op jaarbasis ruim 6 procent waren gestegen.

Doordat Rusland een olie- en gasrijk land is en het aanbod van met name Russische olie op de wereldmarkt hapert, stijgen de prijzen van oliegerelateerde producten. Automobilisten waren bij het tanken ruim 36 procent meer kwijt, blijkt uit de cijfers van CBS.

Ook de energierekening valt fors hoger uit doordat prijzen van gas, elektriciteit en stadswarmte bij nieuw afgesloten contracten flink stijgen. In maar ging het volgens het CBS om een plus van 157 procent.

De daadwerkelijke stijging van energiekosten kan overigens lager uitvallen, omdat een deel van de huishoudens energiecontracten heeft waarbij de prijzen voor langere tijd vaststaan.

Lees ook: Stijging energierekening: huishoudens betalen gemiddeld 20% meer in eerste kwartaal van 2022

De prijzen voor voedingsmiddelen stegen in maart ook harder dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat vlees en groente duurder zijn geworden. Ook hier speelt mee dat voor kassen vaak gas wordt gebruikt om ze te verwarmen. Maar boeren hebben bijvoorbeeld ook te maken met hoge kosten voor kunstmest of grondstoffen voor veevoer.

Het Nederlandse statistiekbureau kwam vorige week al met het bericht dat de inflatie in Nederland was gestegen tot bijna 12 procent. Daarbij werd echter gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Het CBS komt nu met het maandcijfer volgens zijn eigen berekeningsmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals woninghuren. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

LEES OOK: Nederlandse inflatie schiet omhoog naar bijna 12%, volgens Europese rekenmethode – ook in andere eurolanden stijgen de prijzen hard