De huizenprijzen zullen in 2024 naar verwachting de piek van vorig jaar zomer weer evenaren. Dat schrijven economen van RaboResearch in het Kwartaalbericht Woningmarkt.

Daarmee heeft de dip in de woningmarkt slechts één jaar geduurd, waarbij de prijzen met ruim 6 procent kelderden.

De economen verwachten dat de huizenprijzen dit jaar nog 2,8 procent lager uitkomen dan in 2022. Maar in zowel 2024 als 2025 zullen ze vermoedelijk met 4,5 procent oplopen. Dat komt omdat huizenkopers volgend jaar meer kunnen lenen, terwijl het woningaanbod beperkt blijft.

Ook het economisch bureau van ING voorspelt dat de daling van de huizenprijzen in 2024 wordt goedgemaakt. Economen van die bank houden voor volgend jaar rekening met een iets minder uitbundige prijsstijging van 4 procent.

De huizenverkopen trekken volgens Rabo-economen in 2025 weer aan

Niet alleen de huizenprijzen gingen vorig jaar omlaag; ook het aantal woningverkopen raakte in het slop. Maar volgens RaboResearch is ook hier een kentering op komst. Dit jaar zal waarschijnlijk het laagste niveau in het aantal woningtransacties worden bereikt, waarna de markt in 2025 weer aantrekt.

Die omslag komt sneller dan de economen hadden voorzien. RaboResearch ging eerder voor 2023 uit van 180.000 transacties, maar trekt die prognose nu op naar 183.000. Voor 2024 wordt de verwachting verhoogd van 170.000 transacties naar 180.000. Het jaar erna zal het aantal woningverkopen weer stijgen, naar 184.000.

Hypotheekrente stabiliseert

Dat de huizenprijzen weer in de lift zitten, heeft alles te maken met de betaalbaarheid, die dit jaar snel verbeterde. Huizen zijn gemiddeld wat goedkoper dan vorig jaar. Daarnaast stegen de cao-lonen fors, als reactie op de hoge inflatie.

Uitgaande van een hypotheekrente van 4,7 procent kon een huishouden met twee modale jaarinkomens dit jaar bijna 24.000 euro meer lenen dan vorig jaar, zo rekenen de economen voor. Volgens hen kunnen huishoudens in 2024 opnieuw meer lenen.

Ook helpt het dat de hypotheekrentes voorzichtig afvlakken. In 2022 schoten de rentetarieven plotseling omhoog, maar dit jaar stegen ze slechts mondjesmaat 'en waren ze door de oogharen bezien een stuk stabieler', zo valt in het rapport van Rabobank te lezen.

In de onderstaande grafiek kun je zien dat de stijging van de de rentes voor hypotheken met een langere rentevaste periode dit jaar is afgevlakt. De variabele hypotheekrentes zijn wel verder opgelopen.

Door al deze ontwikkelingen trekt de vraag naar koophuizen inmiddels weer duidelijk aan. Zo zagen marktpartijen het aantal bezichtigingen per woning de afgelopen maanden toenemen.

Tegelijkertijd staan er nog altijd weinig (en steeds minder) huizen te koop. Door de teruglopende nieuwbouw zet deze trend de komende jaren waarschijnlijk door, zo waarschuwen de economen van Rabobank. Minder nieuwbouw betekent meer schaarste. Die combinatie van meer vraag en een krap aanbod vormt een katalysator voor de huizenprijzen.

Grootste stijgingen huizenprijs verwacht in Groningen en Zeeland

De economen verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar in alle regio’s weer flink zullen stijgen. Ze voorzien de sterkste prijsstijging in de regio’s Overig Groningen (waarin de stad Groningen ligt) en Overig Zeeland (donkergroen op de kaart hieronder). Hier zullen de prijzen naar verwachting met 6 procent toenemen.

Hekkensluiter is de Zaanstreek, met een plus van zo'n 3 procent (lichtgroene gebied).

LEES OOK: Huizenprijzen in oktober op maandbasis opnieuw iets hoger, jaardaling nog maar 2,3%