Een doorsnee woning in Nederland zal dit jaar zo’n 4 procent aan waarde winnen, na een toename van de huizenprijzen met gemiddeld 7 procent vorig jaar. Met die voorspelling komt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

De prognose van de bank is iets behoudender dan die van makelaarsvereniging NVM die voor dit jaar rekent op een gemiddelde prijsstijging tussen de 4 en 6 procent.

Het lagere tempo van de prijsstijgingen komt volgens de sectorspecialisten van ABN AMRO mede door de mindere steun van de economie. De economische groei zwakt volgens ABN AMRO dit jaar af naar 1 procent.

Verder zetten de strengere leennormen een rem op de prijsstijging. Hoewel het tweede inkomen voortaan zwaarder meetelt, mogen gezinnen minder lenen op basis van hun inkomen.

Minder transacties door krap woningaanbod

Ook het tekort aan te koop aangeboden woningen zal de huizenprijzen laten oplopen. Huizenkopers hebben volgens de bank weinig te kiezen. Met name in het lage prijssegment is het woningaanbod erg schaars.

Het geringe woningaanbod zet een rem op het aantal transacties, aldus ABN AMRO. In de twaalf maanden tot en met november 2019 zijn er 215.000 woningen verkocht, 10.000 minder dan in dezelfde periode van 2018.

Bij appartementen is de daling nog sterker dan bij woningen. Het aantal aangekochte appartementen daalde met 7,2 procent, terwijl het aantal aangekochte woningen met 3,4 procent afnam.

Lees ook op Business Insider

Bij nieuwbouwwoningen stijgen de prijzen nog harder dan bij bestaande woningen. In het tweede kwartaal kwam de prijsstijging uit op 16 procent jaar-op-jaar, tegen 7,2 procent bij bestaande woningen.

Net als bij bestaande woningen is het aanbod erg beperkt en daalt het aantal transacties. In het jaar tot en met november 2019 zijn volgens NVB-cijfers 31.300 nieuwe woningen verkocht, 2.700 minder dan in het jaar ervoor.

Makelersclub NVM becijferde dat de gemiddelde huizenprijs in het slotkwartaal van 2019 precies 8 procent hoger lag, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook op kwartaalbasis zat er nog een behoorlijke plus bij de verkoopprijzen.

Vergeleken met het derde kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs met 3,3 procent in het slotkwartaal van 2019. Daarbij werd een gemiddelde transactieprijs gerealiseerd van liefst 326 duizend euro, een nieuw record.

Toegenomen krapte op woningmarkt

De prijzen stijgen nu al ruim zes jaar op rij en NVM verwacht dat de prijzen nog verder zullen toenemen. Een belangrijke reden voor de verdere stijging van huizenprijs is de toegenomen krapte op de Nederlandse woningmarkt. Volgens de NVM staan minder huizen te koop, terwijl de prijzen blijven stijgen, gestuwd door de grote vraag naar woningen.

Het is volgens de NVM vooral voor modale inkomens lastig om een woning naar wens te vinden. Een gemiddelde potentiële koper kon in het slotkwartaal van 2019 kiezen uit 2,8 huizen, terwijl dit een jaar eerder nog 3,6 was.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het vierde kwartaal van 2019