Huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2023 fors gestegen. De gemiddelde huizenprijs lag 5,3 procent hoger vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, blijkt uit het donderdag gepubliceerde kwartaaloverzicht van makelaarsvereniging NVM.

In het derde kwartaal van vorig jaar was op jaarbasis nog sprake van een daling van de gemiddelde huizenprijs met 1,7 procent.

In het slotkwartaal van 2023 was ook vergeleken met het voorgaande kwartaal sprake van hogere huizenprijzen, met een plus van gemiddeld 3,1 procent. Op kwartaalbasis gingen huizenprijzen in het derde kwartaal met 1,7 procent omhoog.

De NVM wijst onder meer op de toenemende krapte in het woningaanbod. Verder spelen de dalende hypotheekrente en stijgende inkomens een rol, omdat die de financiering van koopwoningen verbeteren. "Daardoor zien we het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden. Dat wakkert de concurrentie tussen kopers aan", zegt NVM-makelaar Lana Gerssen in een perstoelichting.

Huis voor gemiddeld €434.000 verkocht in laatste kwartaal van 2023

De doorsnee verkoopprijs lag in het slotkwartaal van afgelopen jaar op 434.000 euro.

Wat betreft de verschillende soorten woningen werd in het vierde kwartaal voor een tussenwoning gemiddeld 396.000 euro betaald, een hoekwoning werd voor gemiddeld 414.000 euro verkocht en een twee-onder-een-kap woning voor 472.000 euro. Voor appartementen lag de gemiddelde verkoopprijs op 363.000 euro.

Wat betreft het aantal verkochte woningen noteerden NVM-makelaars 36.500 transacties in het vierde kwartaal van 2023, een plus van 12 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Het aantal woningen dat te koop staat, lag aan het eind van het vierde kwartaal op iets meer dan 25.000 en dat was lager dan aan het eind van het derde kwartaal, toen er ruim 28.000 woningen te koop stonden.

Krapte in aanbod woningen neemt toe

De zogenoemde krapte-indicator van de NVM kwam in het slotkwartaal van vorig jaar op 2,1 uit. Dit wil zeggen dat een koper gemiddeld keuze had uit 2,1 woningen, tegen 2,6 huizen in het derde kwartaal van 2023. Voor een evenwichtige woningmarkt moet de krapte-indicator volgens de NVM tussen de 5 en 10 liggen.

Afgelopen kwartaal werd bijna 53 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, volgens de NVM. Dat was het hoogste percentage in 2023. "Mede door de krapte op de markt neemt het overbieden sterk toe. Bij tussenwoningen wordt al bij bijna twee derde van de verkopen meer betaald dan werd gevraagd, bij vrijstaande woningen is dit ruim een kwart."

Gemiddeld wordt er 1,3 procent meer betaald dan de (laatste) vraagprijs van een woning, blijkt uit de gegevens van de NVM. In de eerste twee kwartalen van 2023 werd er gemiddeld juist minder dan de vraagprijs betaald. "Wederom geldt dat voor tussenwoningen het meeste wordt overboden, gemiddeld 2,9 procent. Voor vrijstaande woningen wordt gemiddeld juist nog 1,6 procent minder betaald dan de vraagprijs."

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het laatste kwartaal van 2023