Huizenprijzen zijn in Nederland in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld genomen met 1,7 procent gestegen, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder is nog wel sprake van een daling van 1,7 procent.

Dat maakte makelaarsvereniging NVM donderdag bekend bij de publicatie van het kwartaaloverzicht voor de Nederlandse huizenmarkt.

De gemiddelde transactieprijs van een woning lag in het derde kwartaal van dit jaar op 422.000 euro en dat is 12.000 euro hoger dan in het tweede kwartaal.

De prijs van een gemiddeld appartement lag afgelopen kwartaal op 346.000 euro. Een gemiddelde tussenwoning kostte 378.000 euro, terwijl een hoekwoning voor gemiddeld 403.000 euro van de hand ging. Voor een 2-onder-1-kapwoning werd gemiddeld 458.000 euro neergeteld.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het derde kwartaal van 2023

Lichte stijging aantal verkochte woningen in derde kwartaal

Makelaars van de NVM verkochten in het derde kwartaal van 2023 bijna 33.500 woningen, een plus van 2,4 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Lees ook: Verkoop nieuwbouwwoningen halveert in tweede kwartaal: hogere hypotheekrente maakt financiering duurder

Aanbod van te koop staande woningen neemt af

In de onderstaande grafiek is te zien dat huizen gemiddeld genomen een fractie boven de vraagprijs werden verkocht in het derde kwartaal van dit jaar, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in de eerste helft van 2023 nog onder de vraagprijs lag.

Het aandeel van woningen die boven de vraagprijs worden verkocht is inmiddels gestegen naar 45 procent.

Woningen werden in het afgelopen kwartaal gemiddeld in 33 dagen verkocht, waarbij ook een daling te zien van het totale aanbod. Aan het eind van het derde kwartaal stonden er 7,5 procent minder woningen te koop dan aan het slot van het tweede kwartaal dit jaar.

De zogenoemde krapte-indicator van de NVM kwam in het derde kwartaal uit op 2,6. Dat wil zeggen dat een woningzoekenden gemiddelde keuze had uit 2,6 woningen. Dit betekent dat nog steeds sprake is van een verkopersmarkt.

"Daar maken we ons zorgen over want het wakkert de concurrentie tussen kopers weer aan. Zo horen we van onze leden dat kopers weer gaan overbieden op de vraagprijs. Het evenwicht in de markt is daarmee nog ver te zoeken", zegt Lana Gerssen van de vakgroep wonen van de NVM in een persverklaring.

LEES OOK: Huizenprijs stijgt in 2024 weer met 2,4%, verwacht Rabobank – zo groot zijn de verschillen per regio