De huizenprijzen blijven doorstijgen en de hypotheekrente loopt inmiddels ook wat op. Wil je op basis van je inkomen een hypotheek afsluiten, dan is een modaal jaarinkomen van zo’n 37.000 euro in veel gevallen niet genoeg om een huis te financieren tegen de gemiddelde huizenprijs van ruim 4 ton.

Dat wil zeggen: een huis kopen is lastig, als je daar een maximale hypotheek voor nodig hebt en je niet kunt leunen op eigen spaargeld of een ‘jubelton’ via een schenking.

Maar hoe zit dat als je samen of alleen twee keer modaal of meer verdient?

Met een modaal inkomen van 37.000 euro krijg je een hypotheek van zo’n 170.000 euro, als we uitgaan 1,5 procent rente. Dat is in veel gevallen bij lange niet genoeg voor de aankoop van een woning tegen de gemiddelde huizenprijs, aangezien die momenteel 419.000 euro bedraagt.

Wie geen eigen geld kan meebrengen om de woning te financieren, heeft een hoger inkomen nodig om aan de benodigde hypotheek te komen.

De maximale hypotheek komt pas in de buurt van de gemiddelde huizenprijs bij een twee keer modaal inkomen. Verdien je 75.000 euro tot 85.000 euro per jaar, dan komt de maximale hypotheek in 2022 net onder of boven de gemiddelde huizenprijs.

Uiteraard zegt de gemiddelde huizenprijs niet alles, deze verschilt per regio (en je kunt natuurlijk ook en lagere of hogere prijsklassen gaan zoeken).

De gemiddelde huizenprijzen per zogenoemde COROP-regio, die makelaarsverenging NVM bijhoudt, varieerde in het derde kwartaal 2021 van 254.000 euro in Oost-Groningen tot 618.000 euro in Het Gooi en Vechtstreek.

Business Insider bekeek welke regio's waarschijnlijk betaalbaar zijn met een maximale hypotheek als je alleen of samen 75.000 euro of 85.000 euro verdient. Met behulp van berekenhet.nl keken we hoog de maximale hypotheek uitvalt bij deze inkomens.

Hierbij zijn we uitgegaan van een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar zonder NHG-verzekering tegen 1,5 procent rente. Op basis daarvan krijg je bij jaarinkomen van 75.000 euro ongeveer 389.357 euro hypotheek. Verdien je 85.000 euro per jaar dan komt de maximale hypotheek uit op 451.533 euro.

Maximale hypotheek met inkomen van 75.000 euro

Als we de maximale hypotheek van 389.357 euro op basis van een inkomen van 75.000 euro op de gemiddelde huizenprijzen per regio loslaten, dan kleurt Nederland als volgt.

Schuif met de cursor over de kaart om de huizenprijs per regio en het verschil ten opzichte van de maximale hypotheek te zien.

In het midden van het land en in de Randstad zijn de huizenprijzen al snel 60.000 euro te hoog. Voor het populaire Haarlem kom je ruim twee ton tekort.

Meer kans maak je in lichtblauwe gebieden als Flevoland, of als je geen tophypotheek wil afsluiten, Noord-Friesland, Oost-Groningen of Zuid-Limburg. Daar hoef je al snel 90.000 euro minder te lenen.

Maximale hypotheek met inkomen van 85.000 euro

Hoe zit dat als je 85.000 euro per jaar verdient en een maximale hypotheek van 451.533 euro kunt lospeuteren? Bekijk hieronder waar je de meeste kans hebt betaalbare woningen tegen te komen.

Schuif wederom met de cursor over de kaart om de huizenprijs per regio en het verschil ten opzichte van de maximale hypotheek te zien.

Zoals je ziet is het grootste deel van Nederland met een bruto inkomen van 85.000 euro een zee van blauw. Onder meer de regio's Alkmaar, de Kop van Noord-Holland en Brabant win je ten opzichte van het inkomen van 75.000 euro. Alleen een beperkt aantal regio's blijft problematisch, waaronder Amsterdam, Haarlem en Utrecht.

Dit is echter een momentopname. De kans is groot dat op het moment dat je op huizenjacht gaat, de huizenprijzen alweer zijn gestegen.

Lees meer over de woningmarkt: