De huizenprijzen zijn in april van dit jaar fors gestegen. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder lagen de prijzen van bestaande koopwoningen 7,5 procent hoger. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Vergeleken met maart 2024 stegen de prijzen ook, zij het met 1 procent. Hiermee zet de stijgende trend van huizenprijzen door.

Sinds medio 2023 is er een kentering op de huizenmarkt waarneembaar, waarbij huizenprijzen sinds begin dit jaar ook op jaarbasis weer stijgen.

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning was in april zo’n 436.000 euro. In dezelfde maand een jaar eerder lag de gemiddelde huizenprijs op iets meer dan 401.000 euro. In een jaar tijd is een gemiddelde woning daarmee zo'n 35.000 euro duurder geworden.

De huizenprijzen waren het hoogst in augustus 2022, toen er een recordhoogte van ruim 446.000 euro werd bereikt.

Er zijn in april ook meer huizen verkocht, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Kadaster waren er afgelopen maand 15.689 woningtransacties, 22 procent meer dan het jaar ervoor.

In de eerste vier maanden van dit jaar werden er volgens het Kadaster ruim 60.000 woningen verkocht, een stijging van bijna 13 procent vergeleken met dezelfde periode in 2022.

Stijgende trend huizenprijzen in 2024

Economen van ABN AMRO meldden afgelopen maand nog te verwachten dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent zullen stijgen en volgend jaar met 5 procent. De markteperts schrijven de sterkere stijging toe aan de hogere lonen en dalende hypotheekrentes. Onder meer daardoor kunnen potentiële huizenkopers meer geld lenen voor de aankoop van hun huis.

Makelaarsvereniging NVM waarschuwde afgelopen maand nog dat de doorstroom op de huizenmarkt beperkt wordt door het krappe woningaanbod. Volgens de NVM stonden in het eerste kwartaal van dit jaar 15 procent minder huizen te koop dan in het jaar daarvoor.

LEES OOK: Stijging huizenprijs dwingt starter om fors meer eigen geld in te leggen bij kopen huis