De Nederlandse huizenmarkt kookt niet meer over, zo blijkt uit de meest recente ontwikkeling van huizenprijzen. De periode van turbostijgingen van de huizenprijs die vanaf 2014 kenmerkte, lijkt even voorbij.

Voor de waarde-ontwikkeling van je huis kan het echter aardig wat uitmaken in welk jaar een woning kocht. Kocht je op een ‘piekmoment’ van de markt of juist op een moment dat de markt er slapjes bijlag? Daarbij speelt uiteraard ook locatie een grote rol.

Eerder zette Business Insider op een rij hoeveel vermogenswinst er op woningen is geboekt sinds 1995, uitgaande van de gemiddelde prijzen per provincie. Dit deden we op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft ook gegevens op gemeenteniveau. Daarbij geldt wel dat door gemeentelijke herindelingen niet alle gemeenten die in 1995 bestonden, ook nu nog bestaan. Toch konden we voor 380 gemeenten waarvan doorlopende data zijn, achterhalen hoeveel vermogenswinst (of verlies) een woning gemiddeld oplevert door de gemiddelde huizenprijzen per gemeente sinds 1995 te vergelijken met het niveau in 2018.

Hiervoor hebben we een speciale tool gebouwd waar je je eigen gemeente kunt opzoeken en het jaar waarin je een woning hebt gekocht. Vervolgens krijgt je de gemiddelde vermogenswinst te zien.

Als je je e-mailadres achterlaat, krijg je toegang tot de tool en ontvang je meteen onze gratis nieuwsbrief met al het relevante nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. We beloven dat je geen ongewenste reclame ontvangt. En wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kan uitschrijven op elk moment via de link onderaan.

Ontvang je onze nieuwsbrief al, vul dan het e-mailadres in dat bij ons bekend is. Je krijgt dan niet twee keer de nieuwsbrief.

Lees ook op Business Insider

Vul je e-mailadres in, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en klik op de knop. Dan krijg je meteen toegang tot de huizentool.