Nederlandse huizenprijzen blijven omhoog knallen.

In het tweede kwartaal van dit jaar noteerde makelaarsclub NVM een gemiddelde stijging van liefst 10,4 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De onderliggende oorzaken: verkrapping van het aanbod van koopwoningen, te weinig nieuwbouw, stijgende inkomens als gevolg van de aantrekkende economische groei en natuurlijk de extreem lage hypotheekrentes.

Lees in dit verband ook: 3 dingen die je moet weten over de ultralage hypotheekrente

Tegelijk geldt voor de huizenmarkt dat dé huizenprijs niet zo heel veel zegt. Drie dingen zijn belangrijk: locatie, locatie, locatie.

Provincie, stad, wijk, individuele kenmerken van een woning: daar draait het allemaal om.

Kijk je naar het regionale plaatje, dan vinden de sterkste stijgingen van de huizenprijs plaats in het Randstad-cluster rondom Amsterdam.

Met behulp van onderstaande kaart kun je nagaan wat huizenprijzen bij jou in de buurt doen, vergeleken met een jaar eerder (beweeg met de muis over de regio’s)

Lees ook op Business Insider

Amsterdam spant de kroon met een duizelingwekkende gemiddelde prijsstijging van 19,1 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder.

Amsterdam-effect goed zichtbaar

Grotere steden en kleinere gemeenten die rondom Amsterdam liggen, merken steeds sterker het uitstralingseffect. Omdat huizen in Amsterdam voor velen onbetaalbaar worden, kijken meer mensen naar plekken in de buurt.

In de top 10 van regio’s waar huizenprijzen het sterkst zijn gestegen zitten bijvoorbeeld ook het Westland (gemiddelde stijging 17,1 procent), Het Gooi (plus 14 procent), Almere (plus 13,5 procent), Alphen (plus 13,2 procent), Haarlemmermeer (plus 13 procent) en Woerden (13 procent).

Daarnaast gaat het ook hard in Den Haag en Rotterdam met gemiddelde prijsstijgingen van respectievelijk 17,5 procent en 13,3 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Maar niet alleen de Randstad trekt aan. Tilburg staat met een gemiddelde prijsstijging van 17,6 procent in het tweede kwartaal op de tweede plaats achter Amsterdam. Ook in Assen/Noord Drenthe (plus 11,8 procent), Breda (plus 11,4 procent) en Zuid-Limburg (plus 11 procent) knallen de huizenprijzen omhoog.

Van de 76 NVM-regio’s noteren slechts twee een daling van de gemiddelde huizenprijs: in Zuidoost-Groningen daalden huizenprijzen gemiddeld met een half procent in het tweede kwartaal van 2018; Zuidwest-Friesland noteert een min van 2,3 procent.

LEES OOK: De huizenprijs piekt dit jaar, maar klimt ook in 2019 nog als een dolle, denkt ABN Amro