De Nederlandse huizenmarkt koelt af en dat betekent inmiddels dat prijzen gemiddeld genomen dalen. Dat bleek donderdag uit de publicatie de cijfers over het vierde kwartaal van makelaarclub NVM. Op jaarbasis was sprake van een min van 6,4 procent voor de gemiddelde huizenprijs.

Maar op de huizenmarkt is locatie cruciaal, onderlinge verschillen tussen regio’s en steden zijn vaak groot. Vandaar dat het van belang is om te weten wat de huizenprijs bij jou in de buurt doet.

In het onderstaande overzicht nemen we 40 regio’s onder de loep, waarvan de NVM gegevens bijhoudt over de ontwikkeling van huizenprijzen. We kijken daarvoor eerst naar de ontwikkeling op jaarbasis. Ofwel: het vierde kwartaal van 2022 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Op de kaart hieronder is te zien dat Nederland behoorlijk rood kleurt. Door op een regio te klikken kun je de procentuele ontwikkeling van de huizenprijs op jaarbasis zien.

Nederland telt slechts een paar plukjes groen, als je kijkt naar de regionale ontwikkeling van huizenprijzen op jaarbasis. Grote uitschieter is de Groningse regio Delfzijl, waar een plus van 14,3 procent te noteren valt.

Daarbuiten koelt de markt snel af. In Zuidwest-Overijssel stegen huizenprijzen gemiddeld 1,9 procent op jaarbasis, Zuid-Limburg tekende een plus van 1,6 procent op, het centrale deel van Zeeland een plus van 0,9 procent en Twente hield het net droog met een plusje van 0,1 procent.

Liefst 35 regio's belandden in het vierde kwartaal van 2022 in de min, vergeleken met een jaar eerder. Forse prijsdalingen zijn te zien in de regio IJmond (-9,8 procent), Groot-Amsterdam (-9,6 procent), Haarlem (-9,2 procent en Alkmaar (-8,1 procent).

In de Randstad zakten Den Haag en Utrecht ook flink in, met minnen van respectievelijk 7,4 procent en 7,3 procent. Rotterdam (Groot-Rijnmond) hield de schade beperkt met een min van 3,9 procent.

Huizenprijs per regio in vierde kwartaal van 2022

Dan de ontwikkeling van regionale huizenprijzen op kwartaalbasis. Wat gebeurde er in het slotkwartaal van 2022 vergeleken met het voorgaande kwartaal?

De kaart hieronder toont het overzicht:

Deze kaart kleurt iets minder diep rood dan het overzicht met de prijsontwikkeling op jaarbasis, maar het is toch wel 'code oranje'.

Op kwartaalbasis staan per saldo maar twee regio's in de plus. Zuidwest-Overijssel tekende een gemiddelde stijging van de huizenprijs van 0,8 procent op en Noord-Drenthe noteerde een stijging van 0,1 procent.

Kleine minnen zijn er in de regio's Arnhem/Nijmegen (-1,3 procent), Midden-Noord-Brabant (-1,5 procent) en Delft en Westland (-1,5 procent).

Aan de andere kant ging het behoorlijk hard omlaag in Zuidoost-Friesland, waar huizenprijzen op kwartaalbasis gemiddeld met 8,9 procent zakten. Ook de Zaanstreek (-8,8 procent), Noord-Friesland (-6,7 procent) en Noord-Limburg (-6,3 procent) gingen flink onderuit.

In de grote steden zakten de huizenprijzen op kwartaalbasis iets minder heftig, maar Groot-Amsterdam tekende toch een min op van 4,3 procent, de regio Den Haag zakte 3,8 procent, Utrecht daalde 2,9 procent en Rotterdam (Groot-Rijnmond) noteerde 2,2 procent lager.

LEES OOK: Woningmarkt Nederland krijgt harde klappen: huizenprijs daalt 8% de komende 2 jaar, verwacht kredietverzekeraar