• Het gemiddelde hypotheekbedrag in Nederland is het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 euro naar 336.000 euro, meldt De Hypotheker.
  • De sterkste stijging van de gemiddelde hypotheek vind je in de provincies Noord-Holland, Zeeland en Limburg.
  • De Hypotheker constateert een explosieve stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek en het verbouwen of verduurzamen van woningen.
  • Lees ook: Huis kopen: op deze 5 posten kun je besparen

Het gemiddelde hypotheekbedrag in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen van 312.000 euro naar 336.000 euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van financieel intermediair De Hypotheker.

Maar de verschillen tussen de regio’s zijn groot. In Limburg steeg het gemiddelde hypotheekbedrag het meest (+16 procent), gevolgd door Zeeland (+15 procent), Drenthe (+12 procent) en Noord-Holland (+12 procent).

In Zuid-Holland en Overijssel namen de gemiddelde hypotheekbedragen in het eerste kwartaal van dit jaar het minst toe, met stijgingen van respectievelijk 4 procent en 6 procent.

De gemiddeld hoogste hypotheek is te vinden in de provincies Noord-Holland (385.000 euro) en Utrecht (382.000 euro).

Bekijk op de kaart hieronder hoe hoog het gemiddelde hypotheekbedrag momenteel is in jouw provincie en hoe hard dat in het afgelopen kwartaal is gestegen:

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

Buiten de Randstad is het beduidend goedkoper om een huis te kopen. Drenthe is met een gemiddeld hypotheekbedrag van 268.000 euro ondanks de snelle stijging daarvan in het afgelopen kwartaal nog altijd als goedkoopste provincie.

De Hypotheker verwacht gezien de schaarste aan betaalbare woningen dat de de huizenprijzen dit jaar met gemiddeld 12,5 procent zullen stijgen. Uit cijfers van het CBS bleek dat huizenprijzen in januari en februari in beide maanden met meer dan 20 procent zijn gestegen op jaarbasis.


Veel hypotheekaanvragen voor oversluiten en verbouwingen

Het totale aantal hypotheekaanvragen steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna de helft in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dat komt volgens De Hypotheker vooral door een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117 procent) en het verbeteren van de woning (+101 procent).

"Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente", zegt directievoorzitter Michel van den Akker van De Hypotheker. "Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig, de hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen."

Van den Akker constateert ook dat veel woningbezitters bezig zijn het verbouwen of verduurzamen van hun huis en dat ook zullen blijven doen. "Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten", zo stelt hij.

Lees ook: Hypotheekrente is in een paar maanden tijd verdubbeld: dit is het effect op je maandlasten en maximale hypotheek

Lage hypotheekrente zet markt in beweging

De stijging van het aantal hypotheekaanvragen komt ook naar voren uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN), een leverancier van hypotheeksoftware die een groot deel van de markt dekt.

In totaal werden er volgens HDN 191.293 hypotheekaanvragen gedaan in het eerste kwartaal van 2022. Daarmee werd het record van het laatste kwartaal van vorig jaar dik verbroken. De oorzaak is de stijgende hypotheekrente.

Van de 191.293 aanvragen waren er bijna 72.000 bedoeld voor de aankoop van een woning. Dat is iets meer dan vorig jaar.

De groei zit vooral in de niet-kopersmarkt. Omdat de hypotheekrente nog laag is, sloten veel meer huizenbezitters hun hypotheek over. Het aantal aanvragen in de niet-kopersmarkt steeg met 75 procent.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg het totaal aantal hypotheekaanvragen met 37 procent. Het oude record, van het vierde kwartaal van 2021, stond op iets meer dan 157.000 aanvragen.

LEES OOK: Stijging hypotheekrentes zet door: 10 jaar vast relatief harder omhoog dan 20 en 30 jaar vast