• Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het aantal huishoudens met een huisdier flink toegenomen.
  • Niet alleen honden en katten zijn tijdens de lockdowns enorm in trek geraakt, ook kippen werden razend populair.
  • Er lijkt hierdoor een nieuw wereldwijd fenomeen te zijn ontstaan: kippenverhuurbedrijven.

In de achtertuin van de Brit James Crook hebben twee ietwat ongewone huisdieren hun intrek genomen. Martha en Mrs. Underbite, zoals ze door James en zijn familie worden genoemd, zijn namelijk twee kippen.

De nieuwe bewoners van zijn kleine achtertuin hebben volgens James het gezin door de lockdown weten te slepen. En James is niet de enige die tijdens de coronapandemie een plotselinge interesse in de gevleugelde gezelschapsdieren heeft ontwikkeld.

Volgens Essential Living, een Brits bedrijf dat huisdiervriendelijke appartementen verhuurd, nam de interesse voor het huren van kippen als huisdier in het VK met 900 procent toe tussen maart 2020 en maart 2021. In de VS zijn huurprijzen van kippen het afgelopen jaar verdubbeld, volgens National Geographic.

En ook in Nederland is de kip in een jaar tijd razend populair geworden. De organisatie Red een Legkip, die mensen helpt een legkip van het slachthuis te redden door ‘m te adopteren, zorgde afgelopen jaar voor 2.300 adoptiekippen, een stijging van 400 procent met het voorgaande jaar, meldde RTL Nieuws.

Niet alleen meer honden en katten geadopteerd, ook de verhuur van kippen neemt hoge vlucht

Untitled design   2021 05 05T150617.740
De dochter van James met hun kippen Martha en Mrs. Underbite.

Veel mensen grepen de eerste lockdown van maart 2020 aan als het perfecte moment om een huisdier te nemen. Carmen Silos van de Dierenbescherming zei op Radio1 dat asielcentra nog nooit zo rustig zijn geweest als afgelopen jaar.

Niet alleen de populariteit van het adopteren van huisdieren nam in 2020 vlucht, ook het huren van kippen als huisdier raakte wereldwijd enorm in trek.

In de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is de huurkip enorm aangeslagen.

Het typische kippenverhuurmodel houdt in dat gezinnen een paar kippen, een hok en voer krijgen, zoals dat in Nederland wordt aangeboden door huureenkip.nl. De gezinnen kunnen zo uitproberen hoe het is om voor de dieren te zorgen voordat ze een langdurige verbintenis aangaan.

Rent The Chicken, het grootste kippenverhuurbedrijf in de VS, zag de vraag naar z'n service in 2020 verdubbelen, zegt het bedrijf tegen National Geographic. Ook voor 2021 lijkt de vraag een stuk hoger uit te vallen dan voor de pandemie.

"Ik heb nog nooit zo veel vraag naar kippen gehad. Sinds maart vorig jaar is er echt een kippengekte ontstaan", zegt Abby Johnson, de oprichter van HenPals, een kippenverhuurbedrijf in het VK.

Kippen voorzien gezinnen van eieren, leven en afleiding

98319564_199800307674973_5635041697278206650_n
Abby Johnson, de eigenaresse van HenPals, poseert voor het hok van haar kippen.

James en zijn familie besloten kippen te nemen, omdat ze meer tijd in hun tuin wilden doorbrengen. Maar om er zeker van te zijn dat kippen ook echt de geschikte huisdieren waren voor het gezin, besloten ze eerst een paar maanden een kip ‘te testen’ via HenPals.

HenPals is een van de vele bedrijven die tijdens de pandemie is begonnen met het verhuren van kippen. Gezinnen kunnen via hen voor een korte periode, meestal een paar maanden, een paar legkippen en alle benodigdheden huren.

Het gezin probeerde de kippenverhuur een maand uit, vond het geweldig en verlengde het verblijf van Martha en Mrs. Underbite met nog een paar maanden.

Volgens James zijn de kippen zowel een afleiding als leerzaam voor zijn gezin. "Mijn dochter leert waar voedsel vandaan komt en het hele gezin brengt meer tijd door buiten in de tuin."