De huizenmarkt is lekker op stoom. Wanneer je net je huis hebt verkocht, is het daarom aantrekkelijk om meteen door te pakken door snel langs te gaan bij de notaris en de deal rond te maken.

Mogelijk sturen de koper van je huis en de notaris daar ook op aan, om zo nog net voor het einde van het jaar de verkoop af te wikkelen.

Toch kan het handig zijn de overdracht van je huis ‘pas’ in 2019 te doen. Als je nu een paar weken wacht, kan dat je een hoop geld besparen en flexibiliteit opleveren.

Dat tipt De Hypotheekshop aan mensen die een hypotheek hebben van vóór 2013. De logica: als je je hypotheek op of voor 31 december 2012 hebt afgesloten, heb je vaak geen verplichting om binnen 30 jaar af te lossen. Huizenkopers die hun hypotheek na die datum afsloten, moeten annuïtair of lineair aflossen om de hypotheekrente af te kunnen trekken van de belasting.

Heb je een oude aflossingsvrije hypotheek, bijvoorbeeld een spaarhypotheek of een gewone aflossingsvrije hypotheek, dan kun je de hypotheekrente wel aftrekken – zelfs als je niet aflost. Dat kan fors schelen in de netto maandlasten.

Overgangsrecht

Nu komt de angel. Verkoop je je huis, dan blijven de oude, ruime aftrekregels niet onbeperkt van toepassing. Je hebt een beperkte periode waarbinnen je de oude hypotheek kan meenemen. De termijn is begrensd op maximaal het jaar waarin de bestaande hypotheek wordt ingelost, plus het daaropvolgende kalenderjaar. Dat heet het 'overgangsrecht'.

Verkoop je nog snel in 2018, dan moet je vóór eind 2019 een nieuw huis vinden en de verkoop rond maken bij de notaris. Anders ben je de extra ruime hypotheekrenteaftrek kwijt. Als je een paar weken wacht met het 'transport' van de oude woning tot begin 2019, dan heb je tot eind 2020 de tijd.

Dat jaar extra kan handig zijn. In de huidige hijgerige woningmarkt wil je misschien tijdelijk even huren of kun je niet meteen een mooi nieuw koophuis vinden.

De Hypotheekshop vindt dat een waarschuwing past. De financiële dienstverlener merkt dat juist in deze periode consumenten worden gepusht de verkoop van de oude woning bij de notaris rond te maken. Dat is dus lang niet altijd verstandig, zeker nu het woningaanbod terugloopt. Misschien wil je iets meer tijd voor de speurtocht naar je nieuwe droomhuis.

Aflossingsvrij gevaarlijk?

Maar hoe vervelend is het eigenlijk om je mogelijkheid om aflossingsvrij te lenen te verliezen? Is het wel slim om de maandlasten laag te houden terwijl je hypotheekschuld hoog blijft?

Afgelopen jaar waren er veel waarschuwingen over aflossingsvrije hypotheken. Maar Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop vindt dat bangmakerij. "Er wordt ten onrechte erg negatief gedaan over aflossingsvrije leningen." Hij adviseert wel om goed na te denken over hoe je je huis nu en in de toekomst betaalbaar houdt.

"Een aflossingsvrije hypotheek geeft lage lasten en flexibiliteit. Als je zelf wilt aflossen dan kun je, maar je moet niet." Hij kan zich voorstellen dat ondernemers, zelfstandigen en andere mensen met een variabel inkomen graag zelf kiezen. "In een zakelijk wat minder jaar heb je liever lage lasten en betaal je alleen de rente. Heb je een topjaar, dan kun je kiezen om af te lossen."

Veel hypotheekaanbieders bieden sowieso de mogelijkheid tot 20 procent per jaar boetevrij af te lossen. Hagedoorn: "Er zijn genoeg aanbieders die nog meer extra aflossen uit eigen middelen toestaan. Stel je krijgt een erfenis, dan kun je besluiten ineens een heel stuk af te lossen. Wij houden graag keuzemogelijkheden voor onze klanten."

Als extra argument noemt Hagedoorn dat wanneer geld "eenmaal in stenen zit, het lastig is om het er weer uit te halen". Geld dat eenmaal is afgelost, kun je niet zomaar weer opnemen bij de financier. Het kan handig zijn wat geld vrij te houden.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant: