Het kabinet-Rutte 3 moet nog definitief akkoord gaan, maar het ziet ernaar uit dat huiseigenaren in 2019 per saldo iets meer kunnen lenen, als ze gaan voor een maximale hypotheek.

Ook het hypotheekbedrag dat gefinancierd kan worden met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat volgend jaar omhoog naar 290 duizend euro.

In de nieuwsbrief van deze week wijst intermediair De Hypotheekshop erop dat huiseigenaren die graag van de maximale leenruimte gebruik willen maken, mogelijk al in december dit jaar actie kunnen ondernemen:

“Zij kunnen waarschijnlijk net als vorig jaar al vanaf begin december bij een aantal geldverstrekkers een offerte (renteaanbod) ontvangen gebaseerd op de leennormen 2019. Er dient dan met het bindend aanbod en passeren gewacht te worden tot het nieuwe jaar. Dit is overigens ook het geval bij hypotheekaanvragen zonder NHG waarbij gebruikgemaakt wordt van de aangepaste Nibud-normen.”

Maximale hypotheek in 2019

Afgelopen week lichtte Business Insider al toe wat je kunt verwachten als huiseigenaar met de nieuwe leennormen voor 2019, op basis van berekeningen van Van Bruggen Adviesgroep.

In de tabel hieronder zie je wat de maximale hypotheek is voor alleenstaanden met een modaal inkomen, twee keer modaal en een hoog inkomen. Uitgangspunt is een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Van Bruggen Adviesgroep gaat uit van de huidige renteniveaus van 1,9 en 2,35 procent bij 10 jaar vast. De 1,9 procent geldt voor de maximale hypotheekbedragen die nog onder de grens voor de NHG liggen. Deze grens gaat in 2019 omhoog van 265.000 naar 290.000 euro.

Lees ook op Business Insider

Wie een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie betaalt meestal een lagere hypotheekrente, omdat deze verzekering het risico van wanbetaling voor de bank kleiner maakt. Het gehanteerde rentepercentage van 2,35 geldt voor hypotheken zonder NHG.

Tweeverdieners: kinderen tellen niet mee

De volgende tabel laat zien dat een stel dat samen 45.000 euro verdient, niet hetzelfde kan lenen als een alleenstaande met hetzelfde inkomen. Dat komt omdat het tweede inkomen in 2019 voor 70 procent mag worden meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek, net als dit jaar.

Van Bruggen Adviesgroep merkt op dat bij het berekenen van de maximale hypotheek voor stellen geen rekening is gehouden met kinderen. Een koppel met kinderen kan evenveel lenen als een koppel zonder kinderen, terwijl het eerste meer kosten heeft. Dat kan een reden zijn om niet het maximale bedrag te lenen.

 

Lees ook Een huis kopen met maximale hypotheek? Met een middeninkomen kun je alleen op deze plekken terecht