Premium content ophalen
  • Vanaf april 2021 moeten starters 2 procent overdrachtsbelasting betalen als ze een huis kopen dat duurder is dan 4 ton.
  • Onder de 4 ton betalen starters juist geen overdrachtsbelasting.
  • Business Insider nam de proef op de som en zocht op huizensite Funda wat er zoal te koop staat voor 400.000 euro in de 15 grootste steden.

De overdrachtsbelasting die je betaalt bij de aankoop van een woning gaat in 2021 op de schop. Dat heeft onder meer voor starters op de huizenmarkt gevolgen.

Vanaf 1 januari 2021 betalen starters drie maanden lang helemaal geen overdrachtsbelasting als ze een huis kopen; per 1 april 2021 blijft dat zo bij de aankoop van een woning tot 400.000 euro. Maar als de verkoopprijs daarboven uitkomt, betaal je als starter 2 procent overdrachtsbelasting.

Blijf je echter onder die 4 ton – én ben je zelf jonger dan 35 jaar – dan scheelt dat dus een paar duizend euro aan belasting. Dit alles tot groot chagrijn van de Vereniging van Eigen Huis, die vindt dat de maatregel marktverstorend werkt en huizenprijzen in de prijscategorie van rond de 4 ton onder druk zet.

Premium content ophalen