Een droomhuisje aan de kust klinkt natuurlijk romantisch. Iets wat je generaties in de familie kunt houden. Maar enkele Amerikaanse klimaatexperts zien dat toch anders.

Onze collega’s van Business Insider in de Verenigde Staten vroegen enkele klimaatspecialisten hoe ze zelf willen leven als ze met pensioen zijn en of hun kennis over klimaatverandering daarbij een rol speelt. Al snel werd duidelijk dat ze het over één ding eens waren: investeren in een huisje aan de kust staat niet op de agenda.

In de VS vormt de stijging van de zeespiegel een bedreiging voor diverse kustgebieden, onder meer in South-Carolina, waar de totale vastgoedmarkt sinds 2005 zo’n 266 miljoen dollar aan waarde heeft ingeleverd. Het risico van de stijging van de zeespiegel voor kustgebieden speelt uiteraard wereldwijd.

Huis aan het strand: klimaatverandering wordt factor

“Klimaatverandering zal overal zichtbaar worden”, zegt specialist op het gebied van wetenschapscommunicatie Heidi Roop van de University of Washington tegen Business Insider. Haar man is glacioloog en samen hebben ze het vaak over waar ze in de toekomst zouden willen wonen. “Op de korte termijn kun je prima aan de kust wonen, maar wellicht is dat geen goede investering voor de langere termijn.”

Zelf zou Roop geen huis meer kopen in Miami, zegt ze. Dat is volgens haar een stad die steeds meer problemen gaat krijgen met overstromingen.

Ian Miller, een wetenschapper die gespecialiseerd is in risico-analyses voor kunstgebieden, heeft een vergelijkbare mening: "Ik zou geen vastgoed kopen aan de kust met het idee dat het iets is dat ik aan mijn kinderen en kleinkinderen zou willen overdragen." Al stelt ook Miller dat er op de korte termijn nog niet veel aan de hand is. "Als je het hebt over het permanent onbewoonbaar worden van bepaalde kustgebieden, dan spreek je over een flink eind in de toekomst."

Miller heeft zelf nog nooit een huis aan de kust gekocht, maar stelt dat klimaatverandering wel een factor is die moet gaan meewegen voor huizenkopers en vastgoedbeleggers.

Lees meer over klimaatverandering: